Együtt zenélnek a verklisek

Szebbnél szebb zenegépek szólalnak meg Keszthely Fő terén és Sétáló utcáján. A kétnapos verklifesztivál mai zárónapján pedig együtt zenél az összes verklis.

Fotó: Keszey Ágnes / zaol.hu

Magyar, svájci, német, osztrák, lengyel fellépők, tradicionális, hagyományos zenegépek, verklik szólalnak meg ezen a hétvégén a 6. alkalommal megrendezett Keszthelyi Nemzetközi Verklifesztiválon.

65 muzsikus érkezett a rendezvényre, mely a Keszthelyen zeneautomata múzeumot működtető, Svájcból idetelepült Hansjörg Surber ötlete alapján vált hagyománnyá. A fesztivál híre már egyre több országban elterjedt.

– Zömében Németországból jöttek: van egy berlini verklis csoport, mely évek óta visszajár, nagy lelkesedéssel szervezik a keszthelyi útjukat. Magas idén az osztrák zenészek száma, s vannak szlovák, szlovén, magyar résztvevők is. Idén először van egy holland verklis párunk is – tájékoztatta a zaol.hu-t a résztvevőkről Zámbóné Hajdu Andrea, a rendezvény egyik szervezője.

Klasszikus zene, régi dallamok és újabb slágerek is felcsendülnek a zenegépekből, melyeknek nem csak a hangja, hanem díszítése is lenyűgözheti a közönséget. Az egyik muzsikus, a Petőházáról érkezett Németh József – aki egy másik verklissel, Ring Istvánnal együtt maga is készít zeneszalagokat – idézte fel érdeklődésünkre a verklik történetét. Az első kintornák valószínűleg Olaszországban készültek, de igazán Németországban terjedtek el.

-Magyarországon az 1930-as években még rengeteg verklis volt Budapesten. Több százan járták az utcákat, kapualjban letekerték a zenéjüket, az emeletről pedig dobálták nekik a pénzt. A világháború után, amikor megjelentek a gramofonok, már nem volt szükség rájuk – mesélte a zenész. S válaszolt arra a kérdésre is, melyet a legtöbben feltesznek neki: miért üldögél minden verklin plüssmajom?

– A múlt században a verkliseknek volt egy élő kis majma, mely egy kis pórázon futkosott. Amikor a verklis befejezte a nótáját, a majmot kiengedte és gyűjtötte a pénzt. Mi ezt egy kis plüssállattal jelképezzük.

Szeptember 9-én, vasárnap 10.00-15.00 óra között szól a verkli muzsika a város Fő terén és Sétáló utcáján, de az összes verklis közös zenélésére is sor kerül majd a színpad előtti területen.