Együtt futottak az ádándiak a nemzeti ünnepen (sonline.hu)

Mintegy háromszázan teljesítették az Ádánd és Balatonszabadi közötti 5,6 kilométeres távot március 15-én. Sokan futva, mások kerékpárral, rollerrel, de volt, aki görkorcsolyával, más pedig nordic walking bottal állt rajthoz – írja a sonline.hu.

Zsúfolásig telt Ádánd központja, a művelődési ház előtt közös bemelegítéssel készültek a távra az indulók. – Évről-évre egyre többen jönnek – mondta a rajt helyszínén Szatmári Kornélia, Ádánd polgármestere.

– Ez az együtt futás három település: Ádánd, Siójut és Balatonszabadi összefogását mutatja. Immár hagyomány, hogy ezzel a programmal is várjuk az itt élőket a nemzeti ünnepen.

Nemcsak a három településről, hanem Siófokról is többen érkeztek. Fliszár Barna rendszeresen sportol. Kajak-kenus társaival állt rajthoz. – Nekünk ma ez az edzés, bár mi 5,6 kilométernél többet szoktunk futni egy-egy alkalommal.

A cél ezúttal is Balatonszabadi volt, a siómarosi településrész.

– A világon elsőként itt állítottak köztéri Kossuth-szobrot – mondta Hosszú-Kanász Eszter, Balatonszabadi polgármestere.

A siómarosiak 1894 tavaszán fogtak össze és közadakozásból készíttették el Kossuth Lajos szobrát, amelyet még az év nyarán fel is avattak.