Egyre többen bonthatnak vitorlát itthon

A Balaton, mint vitorlásturisztikai desztináció pozícionálása is része annak a projektnek, amely a hazai vitorlázás népszerűsítését szolgálja és amelyre 17 más helyszínnel együtt 800 millió forintot fordíthat uniós forrásból a Magyar Vitorlás Akadémia Nonprofit Kft – derül ki a nyertes cég hirbalaton.hu-hoz eljuttatott sajtóközleményéből.

A „Vitorlázz itthon” elnevezésű projekt elsődleges célja a vitorlázás, mint elérhető és vonzó szabadidős kikapcsolódás és turisztikai élmény népszerűsítése és terjesztése.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap forrásaiból összesen 799.997.300 Ft támogatású projekt keretein belül összesen 18 helyszínen történnek fejlesztések a Balatonnál, a Tisza-tónál, a Velencei-tónál, a Fertő-tónál, az Orfűi-tónál és a Nyékládházi-tavaknál.

A projekt keretein belül megvalósuló infrastrukturális és hálózatfejlesztési tevékenység révén összesen 11 megyében lesz elérhető a vitorlázás az érdeklődők számára. Ennek érdekében fontos lépés a vízi és szárazföldi kínálat összekötése, azaz a vitorlázók számára vonzóbbá kell tenni azokat a vízparti attrakciókat és szolgáltatásokat is, melyeket eddig nem vettek igénybe, a parton nyaraló turisták számára pedig elérhetővé kell tenni a vitorlázás nyújtotta élményeket.

A szolgáltatások megfelelő színvonalának kialakításához elengedhetetlen az eszközpark fejlesztése, mely lehetőséget ad a képzési és turisztikai szolgáltatások bővítésére. A megálló pontok minősítésére a projekt során létrejön egy úgynevezett „horgonyos minősítési rendszer”, mely egyértelművé fogja tenni a túrázók számára, hogy az adott környezetben milyen szolgáltatásokra és milyen színvonalon számíthatnak.

A projektnek része egy vitorlás turisztikai információs portál, mely a szolgáltatók és attrakciók bemutatásán túl javasolt vitorlás útvonalakat és a kikötők vízi és szárazföldi megközelítését is bemutatja majd és elérhetővé teszi a navigációs segédleteket is.