Egyre több gondot okoznak a darazsak a balatoni nyaralókban (sonline.hu)

Évről-évre nagyobb gondot jelent a darazsak jelenléte a balatoni nyaralókban. Ha mód van rá, érdemes már most kiirtani ezeket a rovarokat – Stadler László fonyódi méhész szerint -, hiszen ebben az időszakban rakják le petéiket a telet túlélt egyedek.

 

Nehéz megjósolni, mekkora lesz az idei darázspopuláció, mivel a januári hideg jó eséllyel több peterakó királynőt is elpusztított. Annak az egyednek, amelyik olyan helyre vermelte el magát, ahol a fészket több éve lakják a darazsak, jó esélye volt a túlélésre – mondta a méhész.

A darázsirtással is foglalkozó szakember úgy látja: évről-évre különösen nagy gondot jelent a darazsak jelenléte a balatoni nyaralókban. Mivel a tulajdonosok többsége csak alkalmanként látogatja meg az ingatlanokat, a rovarok zavartalanul rakhatnak fészket, és a nyári időszakban tömegével bújnak elő.

 

A szakember sem tud csodát tenni

Az irtás terén ilyenkor tavasszal a szakember sem tud csodát tenni, hiszen még nem látszik, hol van a fészek. Ha az eresz alatt repül be a rovar, akkor is minimum másfél méterrel beljebb található a fészek. „Ha sikerül megfigyelni ilyenkor a darazsat, megelőzésképpen érdemes megpróbálni az irtást rovarölő szerrel, így kisebb eséllyel rakhat petéket az állat” – tanácsolta a szakember.

Olykor meglepő méretekre nő egy-egy fészek. – Voltam olyan padlástérben, ahol a gerenda teljes szélességében, magasságában és két méter hosszan darázsfészek volt – jegyezte meg Stadler László. A méhek biztonsága szempontjából sem mindegy, mennyi a darázs. A fonyódi szakember szerint a méhészek többsége ezért vállalja, ha megtérítik költségeiket, akkor szívességből is elvégzik az irtást. Ajánlott a segítségüket kérni, különösen akkor, amikor már sok a darázs a ház, illetve a nyaraló körül.

A fonyódi méhész úgy látja, felénk egyelőre még nem olyan rossz helyzet, mint például Franciaországban, ahol olyan darazsak jelentek meg, melyek a madarakhoz hasonlóan a fán raknak fészket. Veszélyesek az emberre, s jelentős mezőgazdasági károkat is okoznak.

 

Csak időnként jelent katasztrófavédelmi feladatot

Bázelné Mihályka Szabina a Somogy megyei katasztrófavédelem szóvivője elmondta, a méhek, darazsak jellemzően csak akkor támadnak emberre, ha veszélyben érzik magukat, kaptárjukat vagy fészküket. A legjobb ezért elkerülni a fészküket és nem feldühíteni az állatokat.

Ha a rovarok közvetlenül a lakóhelyünk mellett telepedtek meg, el kell távolítani a fészküket, a legbiztonságosabb, ha ezt a munkát szakember végzi el. (A méhraj és a darázs befogók listája a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok honlapján megtalálható.)

A darazsakkal és méhekkel összefüggő beavatkozások nem tartoznak a tűzoltó egységek alapfeladatai közé, ezért a katasztrófavédelem csak abban az esetben végzi el ezt, ha a rovarok közvetlen életveszélyt, sérülésveszélyt jelentenek. Ilyen eset például amikor forgalmas közterületen, óvodában, iskolában telepedtek meg az állatok.