Egyre több borászat dönt a fenntarthatóság mellett (likebalaton.hu)

Gyukli Krisztián és Dobosi Győző a bioorganikus szőlőgazdálkodás és bortermelés mellett tették le a névjegyüket. A két balatoni borász most a likebalaton.hu-t is beavatta a vegyszermentes borászat titkaiba.

A biogazdálkodásra való átállás, ha a jogi környezetet nézzük, 4 éves folyamat. Először is be kell jelentkezni egy olyan szervezethez, amelyből Magyarországon kettő van: az Ökogarancia és a Biokontroll Hungária. Az adott szervtől kiérkező ellenőrök megnézik a területeket valamint megnézik a teljes élelmiszer feldolgozási folyamatot és a bejelentéstől számítva a negyedik évnek a termése lehet certifikált bio termés.

Gyukli Krisztián 10 évet dolgozott Németországban a – világ élvonalába tartozó – Freiburgi Állami Szőlészeti- és Borászati Kutatóintézetben.

– A német kollégák évtizedekkel előttünk vannak ebben a gondolkodásban – mondja Krisztián a kezdetekről. – 10 éven keresztül abban fejlődtem, hogy vegyszermentesen is lehet egészséges szőlőt termelni. Így nem volt kérdés számomra, ha egyszer hazaköltözöm a füredi gazdaságunkba, akkor szeretnék úgy élelmiszert előállítani, hogy abban a lehető legkevesebb kemikália legyen.

– A bio környezetre való átállás azért tartott tovább, mert nekem fejben össze kellett raknom azt, hogy melyik területre milyen fajtát fogok ültetni, abból milyen típusú bort fogok készíteni, s milyen közönségnek fogom ezt biztonsággal eladni. Így nekem 6-8 évbe telt, amíg felépült a rendszer. A 2010-es telepítés, a Solaris fajtának a telepítése volt az első tényleges lépés ebben a folyamatban. Vannak olyan szőlőültetvények, amelyeknek nagyon jó az immunrendszere, s amelyeket ha korábban permeteztek is, szépen lassan át lehet állítani olyan gazdálkodásra, amely vegyszermentes. De alapvetően azok az ültetvények, amelyek mostanában Magyarországon kivágásra kerültek, ezeket a 20-30-40 éves szőlőültetvényeket, az elmúlt évtizedekben olyan sok kemikáliával kezelték – akár gyomirtó szerekkel a talajt, akár felszívódó készítményekkel, rovarölőkkel és egyéb gyilkos szerekkel –, hogy a szőlő növény saját immunrendszerében már benne vannak ezek a vegyi anyagok és ezek nélkül ők már nem tudnak egészségesek maradni. Gondoljunk egy emberi analógiára: ha valaki gyerekkora óta folyamatosan kapja a gyógyszereket, már nem tud tőlük eltávolodni, hiszen a szervezete hozzászokik.

Ennek tükrében a fiatal gazdák okosan hozzák meg azt a döntést, hogy a régi ültetvényeket, ahol nagy a tőkehiány, sok a betegség, ezeket kivágják, a talajt fertőtlenítik és teljesen kiirtanak minden kemikáliát a térből.

A cikk folytatása itt elolvasható.