Egyre népszerűbb az Országos Kéktúra

29 túrázó vehetett át elismerő oklevelet és Kéktúra jelvényt II. Természetjáró Fesztiválon. A teljesítők bakancsában összesen közel 34 ezer kilométer került a kéktúrázás során. A legfiatalabb teljesítő 11, a legidősebb 58 éves. Voltak, akik családjukkal, volt aki állandó túratárssal, s volt, aki egyedül rótta a turista ösvényeket –számolt be honlapján a Magyar Természetjáró Szövetség.

Páran egy menetben, apróbb megállókkal jutottak el Írott-kő-től Hollóházáig, míg többen éveken át, szakaszokban gyalogolva teljesítették az útvonalat. Ketten jubiláltak, tizedik és tizenegyedik alkalommal járták be a legendás „kék” útvonalat, egy természetjáró pedig a teljes Kékkört, azaz az Országos Kéktúrát, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát és az Alföldi Kéket is teljesítette.

Az Országos Kéktúra 1167 km hosszú, 27 szakaszból áll, 152 bélyegzőponttal és érinti a Balaton-felvidéket is. A túramozgalom 1952 óta létezik, 1962 óta a Magyar Természetjáró Szövetség és jogelődjei koordinálják azt. Az utolsó, most átadott jelvény sorszáma a 6628-as. Örvendetes tény, hogy az utóbbi években látványosan nőtt az évente átadott jelvények száma, a korábbi évi átlag 110 teljesítő helyett napjainkban évente csaknem 200 fő viselheti büszkén a természetjárás egyik legismertebb és leginkább vágyott jellegzetes jelvényét.