Egymillió legóból épült város a Nyugat-Balatonnál (Keszthelyi TV)

 

1200 négyzetméteren, 15 kiállító, több mint egymillió elemből építette fel a Kockabarátok idei LEGO kiállítását. Az érdeklődőket nem csak óriási és különleges építményekkel, hanem játszósarkokkal és LEGO börzével is várják. Filmjelenetek, munkagépek, vidámpark, csatahajó és számos különleges építmény várja a Keszthelyre látogatókat.

Elsősorban az épületek és a városok megszállott építője Barta Tamás. A budapesti fiatalember első alkalommal mutatkozik be kiállításon. Mint szinte minden megszállott legós, ő is gyerekkorában kapta az első készleteket, ám komolyabbra felnőtt korában fordult a szenvedély.

„Két-három éve nagyjából anyu kitalálta, hogy egy gardrób kisöprést csináljunk és akkor így előkerültek a gyerekkori legók és társasjátékok és akkor nekiálltam így ezeket a régi készletek átnézni, kipótolgatni az esetleges hiányokat, így újraéleszteni a részleteket. Ez annyira jól sikerült, hogy folyamatosan nekiálltam újra és újragondolni a dolgokat, meg bővíteni a készleteket” – mondta Barta Tamás.

Tavaly szervezték meg először a programot egy keszthelyi áruház emeletén. Mintegy 3500 látogatója volt a tárlatnak, az akkori szépszámú közönség miatt döntöttek úgy a szervezők, idén is megmutatják építményeiket. A tavalyi évhez képest több újdonság – például kibővített játszóház és LEGO börze is színesíti az egy hetes programot.

„A mennyiség eleve, tehát egy játszóházba annyi LEGO van, amit itt sok embernek a reakciójából tapasztalok, hogy otthon közel sincs ennyi LEGO-juk, illetve olyan építményeket láthatnak, amik annyira monumentálisak, amiket egy otthoni kollekcióból egyáltalán nem lehet megépíteni. Illetve beszélgethetnek az építőkkel, kérhetnek tanácsokat ötleteket” – nyilatkozta Suszter Zoltán főszervező.

Az 1200 négyzetméteres területen nem csak a szemnek, a kéznek is jut a LEGÓ-ból. Az un. Technik LEGO elemeiből például egy sűrített levegővel működő szerkezet is kipróbálható. A játszóasztaloknál és játszósarkokban pedig mindenki építőkockákat ragadhat. Bence és Máté Nyirádról érkezett, kifejezetten a kiállítás miatt jöttek el családjukkal.

A kiállítás október 1-ig várja a látogatókat. Hétköznaponként 14-20 óráig, hétvégén pedig már délelőtt 10 órától nyitva áll a LEGO birodalom kapuja. Hétköznap délelőttönként óvodai és iskolai csoportokat is fogadnak a kockabarátok.