„Egymillió csillag a szegényekért” Keszthelyen (TV Keszthely)

Keszthelyen nyitotta meg az „Egymillió csillag a szegényekért” elnevezésű szolidaritási akcióját a Katolikus Karitász. Advent második vasárnapján a városi koszorú lángja mellett számos gyertyát gyújtottak meg az elesett, idős és magányos emberekért. Az ünnepségen elhangzott, a keszthelyi emberek az elmúlt években nagyon sokszor megmutatták, össze tudnak fogni és ki tudnak állni egy-egy jó ügy mellett.

A gyertyagyújtáson a veszprémi érsek arról beszélt, hogy mennyire vágyakozik az ember, hogy fény legyen a szívünkben és az ünnep átjárja egész létünket. Úgy fogalmazott: Isten ünnepet készít a mi szívünkben azáltal, hogy évről-évre ünnepelhetjük Jézus születését, ami életünk alapja és középpontja – tudósít a TV Keszthely.

„Mennyire szükség van arra, hogy az ünnep erővel legyen jelen az életünkben. Az ünnep megvédi családjainkat, az ünnep megvédi gyermekeinket, az ünnep megvédi emberségünket, megvédi a férfi és a nő szentségét, megvédi azt a kultúrát, ami az Isten fia megtestesülése miatt tud emberi kultúra lenni” 

– mondta Udvardy György veszprémi érsek.

A főpásztor hozzátette, az ünnep erősít bennünket, ezért örömmel gyújtják meg a koszorún a második gyertyalángot, hogy a reménységet erősítse meg bennünk. Az ünnepi gondolatokat követően Udvardy György és Nagy Bálint polgármester közösen gyújtotta meg a koszorú második gyertyáját.

Az ünnepségen a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola diákjai adtak műsort. A gyertyagyújtást követően került sor Katolikus Karitász „Egymillió csillag a szegényekért” elnevezésű szolidaritási akciójának nyitányára. Écsy Gábor, a szervezet országos igazgatója elmondta, önkénteseik az ország 12 egyházmegyéjében osztanak gyertyákat.

„Az országban több mint 200 településen gyúlnak ki a szeretet lángjai. Egy héten keresztül, nap mint nap fellobban ez a kis gyertyafény és nap, mint nap felhívja a figyelmet arra, hogy törődjünk embertársainkkal, figyeljünk oda rájuk és segítsünk rajtuk.”

A Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója megköszönte, hogy Keszthelyen kezdődhet meg az egyhetes országos akció. Szijártó László arra kérte a résztvevőket, amikor meggyújtják ezeket a gyertyákat, gondoljanak az elesett, idős és magányos emberekre.

„Ez a figyelemfelkeltő akció valójában, egyszerűen szólva a jóindulatunknak és a jó szándékunknak a kifejeződése. Nagyon sok mindent tehetünk a mellettünk lévőért, az idősekért, a betegekért, a szegényekért. Sok mindent adhatunk nekik. Itt meg kell köszönnöm a keszthelyi karitásznak is az aktív tevékenységét is, akik gyűjtő, osztó munkájukkal segítik a városban lévő, idős, beteg, elesett embertársainkat” 

– mondta beszédében a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója, Szijártó László.

Az ünnepségen kiosztott gyertyákért cserébe arra kérték az embereket, hogy egy imát mondjanak el az elesett, beteg vagy magányos emberekért. A felajánlott adományból és a 1356-os adományvonal keresztül befolyt összegből a Katolikus Karitász önkéntesei szeretetcsomagokat készítenek a rászorulóknak. Keszthely polgármestere megköszönte, hogy a Katolikus Karitász itt tartotta ezt a nyitórendezvényt.

 „Én nagyon büszke vagyok arra, hogy Keszthelyen a keszthelyi emberek, civil szervezetek az elmúlt években nagyon sokszor megmutatták azt, ha szükség van rájuk, akkor össze tudnak fogni és valóban ki tudnak állni egy-egy jó ügy mellett. én azt kérem most Önöktől, hogy ismét tegyük ezt meg, tegyék ezt meg és most az „Egymillió csillag a szegényekért” akciójában ismét vegyük ki a részünket.”

-fejtette ki Nagy Bálint polgármester.

Az esemény zárásaként Udvardy György érsek és Nagy Bálint polgármester ajándékot adott át húsz keszthelyi gyereknek. A csomagokat keszthelyi vállalkozók jóvoltából állíthatták össze.

A második adventi hétvégén is színes programokkal várták a Fő térre érkezőket. Vasárnap este koncertet adtak a Kormorán együttes tagjai. Az esős idő ellenére is szép számmal jelentek meg érdeklődők az adventi forgatagban.