A „legek éve” lesz Balatonbogláron: egymilliárd forint fejlesztési forrás (Balatoni Futár)

Balatonboglár idei költségvetésének főösszege meghaladja a kétmilliárd-háromszázmillió forintot – ebből egymilliárd fordítható fejlesztési célokra. A büdzsét február közepén fogadta el a település képviselő-testülete – nyilatkozta Mészáros Miklós, a város polgármestere a Balatoni Futárnak. Sokak várakozása szerint 2019 a „legek éve” lesz Balatonbogláron, s ezt a derűs várakozást megfelelően táplálja a rekord összegű költségvetés.

A kétmilliárdot jelentősen meghaladó anyagi bázis nem csak az önkormányzati intézmények fenntartását, működtetését, karbantartását hivatott biztosítani – a már számlánkon lévő egymilliárd forint látványos és fontos beruházások finanszírozását biztosítja. Ebből a tetemes summából háromszáztizennégymillió a Platán strand további szépítésére, korszerűsítésére, közel négyszázmillió a művelődési ház teljes rekonstrukciójára, újabb háromszázmillió pedig a Zöld város programra fordítható. Ez utóbbi program keretében megújul a Fő- és a Vörösmarty tér is – a beruházás várható befejezése 2020-ra datálható. Ismeretes, hogy az elmúlt években kissé elszaladtak az építőipari árak, s ezért célszerű némi tartalék alapot, vagyis önrészt képeznünk ezekhez a fejlesztésekhez. Természetesen önerős építkezések is várható városunkban – elsősorban a közlekedési infrastruktúra terén szeretnénk előrelépni.

S már kiadásokról esik szó, meg kell említenem azt a csaknem fél évtizedes jogi procedúrát, melynek lezárására a közelmúltban került sor. Az ügy a borudvarhoz kötődik, ugyanis néhány ingatlantulajdonos beperelte a terület bérlőjét az esti zajongás, erős hanghatások miatt. Önkormányzatunk nem hárította át a kártérítési kötelezettséget az üzemeltetőre – a további sikeres együttműködés reményében vállalta a per anyagi konzekvenciáit.

Mészáros Miklós elmondta: a már jól bevált recept szerint készülnek a turisztikai szezonra. A menüsor szerint ismét a kulturális és sport programok viszik a prímet: megrendezik a MÉTA-, a Jazz és bor- és a Világzene fesztivált, sor kerül a Balaton-átúszásra, augusztus 20-án pedig a legnagyobb szabású eseményre, a Boglári Szüreti Fesztiválra kerül sor.