Egykori tanácselnök otthonát alakították át vendégházzá Lengyeltótiban (MTI)

Vendégházakat nyitottak Lengyeltótiban A szerdán átadott, vendéglátás céljára felújított, berendezett két épület egyike korábban a tanácselnök, majd egy orvos otthona volt, a másik egykor kisegítő iskolaként és diákotthonként működött.

A Servus vendégházak megnyitását a településen letelepedő két fiatal kezdeményezte, akiknek ez megélhetést, Lengyeltótinak pedig a turizmus élénkülését, a munkalehetőségek bővítését jelenti – mondta el Zsombok Lajos polgármester. A településvezető szerint a beruházás nemcsak azért nagyszerű, mert élettel tölti meg a település központját, hanem azért is, mert példát mutat más fiataloknak, hogy tudással, képességgel, akarattal lehet értelmes, önmagunk és a közösség számára is hasznos dolgot létrehozni.

Tanai Tünde, a Servus vendégházakat üzemeltető Tóti Turisztikai és Szolgáltató Szociális Szövetkezet elnöke az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a két újabbal együtt immár három vendégházuk van Lengyeltótiban, ezekben mintegy 40 embernek tudnak szállást és reggelit biztosítani, a vendégeiknek hónapokon belül wellness-szolgáltatásaik is elérhetőek lesznek. Szólt arról, hogy az épületekre eddig mintegy 50 millió forintot költöttek saját, hazai és európai uniós pályázati forrásból. Abban bíznak, hogy a vendégházak a település és a Balaton iránt érdeklődők mellett az északi országokból az Adriára tartó és onnan hazautazó vendégeknek is vonzóak lesznek.

Greinstetter Balázs a Pénzügyminisztérium gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára azt mondta:  a mintegy 3 ezer lakosú Somogy megyei város a legjobb úton jár, hogy szép hagyományainak egyikét, a vendégvárást az új időkben is folytassa. Emlékeztetett: 2014-2020 között 12 ezer milliárd forint európai uniós fejlesztési forrás áll Magyarország rendelkezésére. Ezen belül a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program több mint 2500 milliárd forintos kerete támogatja a kis és közepes vállalkozások fejlesztését, versenyképességük javítását, a foglalkoztatás, a szakképzési lehetőségek bővítését, az innovatív eljárások alkalmazását és egyebek mellett a kutatásfejlesztést is.