Egyházi vagyonkezelésbe kerülhet Szántódpuszta (LikeBalaton)

Uradalmi épületek, csárda, gyönyörű kápolna, vásártér, valamint lovas és hagyományőrző programok. A régi magyar puszta romantikája a Balatonnál is megtalálható. Szántódpuszta a déli part egyik ismert látogatóközpontja volt, de mára felújításra szorul. Az elképzelések szerint Szántódpuszta vagyonkezelése visszakerülhetne oda, ahová eredetileg is tartozott, ugyanis már 1055-ben a tihanyi apátság alapítólevelében is egyházi birtokként említik a területet.

Szántódpuszta neve fogalom. Nemcsak itthon, hanem a határokon túl is. Gyermekkoromban komoly hírnévvel rendelkező turisztikai célpontként tartották számon. Rengeteg élmény, látnivaló tárháza volt, amely mára bizony megkopott. Azt szeretném, ha a majorság ismét visszakapná egykori fényét, hangulatát és hírnevét.

– fogalmazott a LikeBalatonnak Witzzmann Mihály. A térség országgyűlési képviselője kifejtette: ez a mostani projekt ennek a folyamatnak az első és nagyon fontos lépése lehet. Szántódpuszta hivatalos elnevezése Idegenforgalmi és Kulturális Központ, de bátran nevezhetjük a régi magyar puszta kifogyhatatlan emléktárának is. Egy olyan majorság, amely a XVIII–XIX. századi uradalmi gazdálkodás utolsó tárgyi emléke hazánkban. A Balaton déli partjának egyik büszkesége, amelynek állapota az utóbbi évtizedekben rohamosan csak romlott, a gazdátlanság jeleit mutatta. Ennek a folyamatnak pedig véget kell vetni most, az utolsó utáni pillanatokban – jelentette ki a politikus.

Beszélt arról is, hogy az állami tulajdonú Helikon Nonprofit Kft. „Szántódpuszta majorsági épületek fejlesztése és látogatóközpont létrehozása I. ütem” címmel benyújtott pályázata összesen 1,5 milliárd forint támogatást nyert el. Szántódpuszta fejlesztésének fő célja ennek a páratlan kulturális örökségnek a hosszú távú megvédése, valamint új, komplex, innovatív attrakciók kialakítása. Az első ütemben az épületek jelentős része megújul, valamint múzeumi kiállítótér és élménypark is létesül. Witzmann Mihály szerint a fejlesztés megfelelő infrastruktúrát biztosíthat kisebb fesztiváloknak, tematikus rendezvényeknek, lovas és hagyományőrző programoknak egyaránt.

A megszépülő épületek, a vidéki állattartás, a népi hagyományok és a régi mesterségek bemutatása mellett fontos szerepet tölt be a leendő piactér, amely a helyi termelők és kézművesek portékáinak értékesítésére, vagy akár a helyi alapanyagokból készített élelmiszerek megkóstolására is biztosít majd lehetőséget. Örömmel tölt el, hogy kérésemet meghallgatva, a kormány további 290 millió forint hazai forrást biztosít a beruházáshoz.

– tette hozzá Witzmann Mihály. Ennek a plusz támogatásnak köszönhetően az állam visszavásárolja a korábban eladott Ádám pincét, és sor kerül a keresztistálló, és a cselédházak tetőszerkezetének felújítására is. A majorság végre újra élni fog – jelentette ki.

Beszélt arról is, hogy jelenleg a keszthelyi székhelyű Helikon Nonprofit Kft. kezelésében van a komplexum, ezért is pályáztak ők a majorság felújítására. Az állami tulajdonú vállalat elsődleges feladata azonban a Festetics hagyaték kezelése és méltó megőrzése. Talán ezért is és a földrajzi távolság okán is Szántódpuszta kevésbé volt beilleszthető a kft. működési profiljába. Az ügyvezető igazgatóval erről már többször egyeztettek, az elmúlt években több találkozót is szerveztek annak érdekében, hogy másik vagyonkezelője lehessen a majorságnak.

Nekem egy dolog fontos igazán: olyan kezelője legyen Szántódpusztának, aki folyamatosan rendben tartja, élettel tölti meg és színvonalas programokkal működteti. Felmerült többek között Szántód Község Önkormányzata és a Somogy Megyei Önkormányzat is. A szándék mindenhol megvolt, de hol pénzügyi, hol jogi akadályokba ütköztünk. Működőképes megoldásnak leginkább az egyházi vagyonkezelés mutatkozik jelenleg. Ezzel a lépéssel Szántódpuszta visszakerülhetne oda, ahová eredetileg is tartozott, hiszen már 1055-ben, a tihanyi apátság alapítólevelében is egyházi birtokként említik a területet.

– fejtette ki az országgyűlési képviselő.