Egyedülálló hajós versenyt tartanak Balatonalmádiban (hunsail.hu)

A nemzetközi vizeken már jól ismert hajós versenysorozatot hazánkban először Balatonalmádiban rendezik meg 2023. augusztus 22. és 27. között, melyen nemcsak a hajózás szerelmesei, hanem a régió és a fenntarthatóság iránt érdeklődök is izgalmas programok közül válogathatnak. Az egyedülálló verseny hátteréről és a programokról Kristóf Orsolya, a Pannon Egyetem PR- és marketing referense szolgált információkkal.

A Pannon Egyetem mérnökhallgatói évek óta számos versenyen sikeresen képviselik az egyetemet. A csapat a megmérettetéseken eddig a szárazföldi kihívásokra koncentrált, de már 2015-ben felmerült az az ötlet, hogy napelemes hajót építsenek. Az egyetem vezetői vitték tovább az ötletet, és nem álltak meg a hajóépítés megvalósításának támogatásánál, hanem nemzetközi vizeken is tájékozódtak és a napelemes hajóversenyeken való részvételt, sőt szervezést tűzték ki célul. Így született meg az az elhatározás, hogy a Pannon Egyetem mérnökhallgatói megépítik azt a napelemes hajót, a SuntaMaria-t, amely indulni fog a nemzetközi versenyeken. Idén Magyarországon először kerül megrendezésre a CoreComm Balaton Solar Boat Challenge napelemes hajóverseny, amit a Balaton közelsége és a versenyszellem inspirált, és amely Balatonalmádi Önkormányzata, a VEB2023 EKF program és a Magyar Vitorlás Szövetség támogatásával jön létre – áll a szövetség honlapján.

A fenntarthatóság a Pannon Egyetem egyik legfontosabb zászlóshajója, mely kiválóan illeszkedik a VEB 2023 EKF hívószavai közé. Az együttműködés fontos célja a fenntarthatóságra való nevelés, a felelős környezettudatos szemléletmód, és az azonnali cselekvés megvalósításának bemutatása a jövő nemzedéknek, továbbá azt is szeretnénk bebizonyítani, hogy a különböző tudományterületek összefogásával sokkal nagyobb hatásfokú sikerek érhetőek el minden területen. A fő cél az, hogy a régió felelős intézményeinek összefogásával egy innovatív és a fenntarthatóság jegyében lezajló nemzetközi Solar Boat futamot szervezzenek meg közösen, elsőként hazánkban, a Balatonon, amely a régiót kiemelt helyre emeli nemzetközi színtéren is, és innovatív vonzerejét meghatározza a következő generációk részére.

A Pannon Egyetem egyik kollégiuma, a Nereus Hotel Balatonalmádiban található, így természetes volt, hogy Balatonalmádi Önkormányzatához fordulnak a megrendezés ötletével. Az országban a Pannon Egyetem van a legközelebb a Balatonhoz, így a régió egyetemeként nem volt kérdéses a helyszínválasztás. Balatonalmádi Város Önkormányzata a Szent Erzsébet Ligetben, a parti sétányon ad helyet a szárazföldi kísérőrendezvények számára, ahol számos programot kínálnak a szakmai résztvevők (napelem gyártás, fenntarthatóság, hajózás), a családok és nyaralók, valamint a nemzetközi egyetemista csapatok számára is. A CoreComm Balaton Solar Boat Challenge nemzetközi napelemes hajóverseny teljesen ingyenesen látogatható.

Számos kísérőprogram várja a rendezvényre kilátogatókat, hiszen a nyaralókat az Unilever sátrának óriás társasjátéka csábítja majd, ahol isteni jégkrémeket is kóstolhat az egész család. A Hybridcycle szervezésében fenntartható programsorozat várja az érdeklődőket, készíthetnek partidekort újrahasznosított gumimatracokból, vagy akár kerámiafestésen is részt vehetnek. Kint lesz a Kupakabana kishajó, ezért mindenkit arra bíztatnak, hogy annyi kupakot hozzon magával, amennyit csak bír! A Pannon Egyetem ismeretterjesztő kalandtúrával szórakoztatja a fenntarthatóság iránt érdeklődő vendégeket, illetve elhozza a kutatásaiban használt víztisztító berendezését, ezáltal számos érdekességet interaktív módon élhetnek át a résztvevők. A legfiatalabbakat Kahoot játék várja. A tavasszal sikeresen lebonyolított ovis és általános iskolás rajzversenyből szemet gyönyörködtető installációval készülnek az egyetemi sátorban. A VEB2023 EKF program pedig a Kékszalag és HelloVEB kiállítással települ ki, illetve a Balaton-felvidék gasztronómiai felhozatalának portékáit kínálja, Chill sátrában pedig a VEB2023 merch termékekkel és kvízzel várja a nyár utolsó napjaiban még a Balaton partjánál töltekező vendégeit.