Egyedülálló áldozatvédelmi rendszer Somogyban (sonline.hu)

Országosan is egyedülálló áldozatvédelmi rendszert fejlesztett ki és működtet a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság azzal, hogy hálózatba tömöríti azokat a szervezeteket, melyek érzelmi vagy akár anyagi segítséget tudnak nyújtani a bűncselekmények sértettjeinek, az áldozatok hozzátartozóinak – írja a sonline.hu.

 

Egy hároméves kisgyermek magára rántotta a nagyszülőknél a televíziót és meghalt, a család nem tudta feldolgozni a szörnyűséget. Egy postai szállító véletlenül halálra gázolt egy két és féléves gyermeket, mert nem vette észre, hogy az autó elé tipegett, ezután a sofőr sokáig képtelen volt dolgozni. Egy 30 év körüli marcali házaspár vesztette életét Fonyódon motoros balesetben. A három tragédiát Iván Imre balatonlellei baptista lelkész és mentálhigiénés szakember személye kapcsolja össze. A fonyódi rendőrséggel alakult ki olyan szoros kapcsolata, hogy gyakran hívják segíteni tragikus események után.

– Empatikus meghallgatással kezdődik a beszélgetés, mert ilyenkor nagyon sok kérdés felmerül a családokban. Nyilván mint lelkész, hitbeli segítséget is kész vagyok nyújtani, ha igénylik – mondta Iván Imre.

A Somogy megyei program különlegessége, hogy minden kapitányságon dolgozik áldozatvédelmi előadó, nyaranta a balatoni kapitányságokon kettő is, ismertette Kitanics Zsuzsanna alezredes, megyei áldozatvédelmi referens. Feladatuk, hogy az áldozatvédelmi segítség lehetőségeit elérhetővé tegyék a sértetteknek, és később is tartsák velük a kapcsolatot. Sok esetben már a segítő beszélgetés is sokat jelent az érintetteknek. Az állami segítségnyújtáson felül szervezték egy jól működő hálózatba a partnereiket, főként civil szervezeteket.

 

Gyakran meglepődnek, hogy létezik ilyen segítség

– Gyakran beszélgetünk arról a panaszosokkal, hogy hova fordulhatnak akkor is, ha nem indul büntetőeljárás, mert nem feltétlenül lehet mindent megakadályozni a jog eszközeivel, de az a legfontosabb, hogy biztonságban legyenek – mondta Kitanics Zsuzsanna. – Az emberek nagyon jól fogadják a segítséget, de még mindig gyakran meglepődnek azon, hogy ilyen létezik. Megtudhatják, hogy milyen érdekérvényesítési formák vannak, amelyek megkönnyíthetik az életüket. Így kerek egy büntetőeljárás, hiszen nemcsak az elkövető felderítése a fontos, mert gyakran azután is, hogy a rendőr megtalálta az elkövetőt, az áldozatban a trauma még feldolgozásra vár.

– Nagyon szoros az együttműködés köztünk, mondta Proszonyák Ida, a kaposvári Krízisambulancia szakmai vezetője, aki hangsúlyozta, hogy a főként kapcsolati erőszak miatt érkező sértettek nagy részét a rendőrség irányítja hozzájuk. Előfordul, hogy a hasonló ügyek egy részében nem születik feljelentés, mert a sértettek úgy gondolják, hogy nem a tettes szankcionálása a fontos, hanem az, hogy megszűnjön a fenyegetés. A szociális szakemberek jól kiegészítik a rend­őrség munkáját, mert közös céljuk, hogy az erőszak korai szakaszában tudjanak eredményesen beavatkozni.

 

Pénzbeli segélyt is nyújtanak a krízishelyzetbe kerülőknek

Állami feladatként áldozatsegítő szolgálatok működnek a kormányhivatalokban. Triznay Gabriella, a Somogy Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Osztályának vezetője elmondta: a bűncselekmények és a tulajdon elleni szabálysértések áldozatainak tudnak hathatós segítséget nyújtani.

Az áldozatot a rendőrség közvetíti, illetve közvetlenül is fordulhatnak a szolgálathoz. Érzelmi tanácsadást, információkat és szociális jellegű támogatást nyújtanak. Ahogy a bűncselekmények száma csökken, kevesebb lett az áldozatvédelmi szolgálathoz forduló sértettek száma is. Tavaly 73 ügyfél jutott el hozzájuk, ebből 50 esetben azonnal pénzügyi segélyt fizettek ki összesen 2 millió 578 ezer forint értékben, ennyivel tudták támogatni a bűncselekmények miatt krízishelyzetbe kerülők megélhetését. Előfordult, hogy az azonnali pénzügyi segéllyel tudták csak a hozzátartozók eltemettetni egy közlekedési baleset áldozatát – írja a sonline.hu.