Egy volt német diákkal emlékeztek a füredi gimnazisták (veol.hu)

A Lóczy Lajos Gimnázium 155 tanulója nézte meg tegnap a balatonfüredi Balaton Moziban A néma forradalom című, megtörtént eseményeken alapuló filmet – írja a veol.hu.

A filmvetítésre a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Konrad Adenauer Alapítvány szervezésében került sor. A vetítést, illetve a történelmet felidéző beszélgetést üdvözölte és különlegesnek nevezte Duna Katalin igazgató. A film keletnémet középiskolás diákokról szól, akik 1956-ban az érettségi előtt Nyugat-Berlinbe látogatnak, és ott független tudósításokból tudják meg, mi történik Budapesten.

Hazatérve illegális rádióadásokon követik az eseményeket, miközben tudják, hogy a propaganda mást szeretne elhitetni velük. A diákok úgy döntenek, hogy egyperces néma csenddel adóznak a magyar forradalom áldozatainak. Az iskolában, majd annak falain is túl óriási botrány lesz a bátor kiállásból. Ellenforradalmi tevékenységgel vádolják őket, majd miután nem hajlandók egymást elárulni, eltiltják őket az érettségitől.

A filmvetítésen részt vett Karsten Köhler, aki 1956-ban a magyar forradalom mellett kiálló német diákok egyike volt. A vetítést követő beszélgetésen egyebek mellett elmondta, hogy osztálytársai nagy részével együtt 1956-ban ő is menekülni kényszerült a gimnáziumból és az országból is. A lóczys diákok sok kérdést tettek fel neki, amelyre személyes, hiteles válaszokat kaptak.

Amellett, hogy izgalmas filmet láthattak, a balatonfüredi gimnazisták egy új nézőpontból ismerhették meg az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc történéseit. A Karsten Köhlerrel való beszélgetés pedig személyes közelségbe hozta a 65 évvel ezelőtti eseményeket.