Egy tonna süllő írható az aszály számlájára (balatonihal.hu)

Mórichelyen az augusztus 20-án hajnalra kialakult oxigénhiányos állapot miatt hullott el 1000 kg egynyaras korú süllő. A halakat balatoni telepítésre szánta volna az őszi lehalászatok alkalmával a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. – írják honlapjukon.

 

 Ahogy közleményükben tájékoztatnak, augusztus derekára a tavaink vízállása az aszályos időjárás miatt kritikus szintre apadt. 19-én, pénteken délután már megindult az a felhősödés, amelynek következtében a vízben élő növényi plankton szervezetek nem jutnak a fotoszintézishez elegendő fényhez, így oxigén termelés helyett oxigén fogyasztásra térnek át.

Éjszaka értelemszerűen szintén nincs oxigén termelés, így a halak a hajnali kelő nap első sugaraiban bízhatnak, amely újra beindíthatná a fotoszintézist, így növelve a víz oldott-oxigén tartalmát. Azonban augusztus 20-án hajnalban is zárt felhőzetre ébredtünk és dacára a beüzemelt vízforgató berendezéseknek, az oxigénhiányra leginkább érzékeny süllő döglésnek indult. A hétvégén lehulló jelentősebb csapadék megoldotta a helyzetet, de mindez sajnos egy napot késett.

Kollégáink két napon át szedték a tetemeket, melyek tömege 1 tonna fölé tehető. A keletkezett kár közel ötmillió forint – írják.