Egy órán belül négy embert kellett kimenteni a Hévízi-kifolyó vízéből (index.hu)

Vasárnap délután egy órán belül négy embert kellett kimenteni a Hévízi Tófürdő felesleges vizét elvezető Hévízi-kifolyóból. A korábban csak a helyiek által ismert nem hivatalos szabadstrand ma már elég sok turistát vonz, azonban ők nem tudják, hogy a kifolyó nem egységesen mély minden szakaszán.

Ott, ahol a zsilip átengedi vizet, nagyjából derékig ér, majd pár méterrel messzebb már nyakig, a harmadik lejárónál pedig már több mint két méter mély a termálvíz a csatornában, ami 13 km után végül a Zala folyóba torkollik.

Az index.hu cikkírója szemtanúja volt, ahogy az utóbbi szakaszon előbb egy idősebb, úszni nem tudó nő kezdett el fuldokolni, aki a lányába kapaszkodva őt is elkezdte lehúzni a mélybe, majd a segítségükre siető nő a két embert tartva szintén merülni kezdett. Végül a segélykiáltásoknak köszönhetően az idős nő egyik rokona kihúzta mindhármukat.

Nem telt bele fél óra, amikor a kifolyó utáni középső szakaszra tévedt be két, úszni szintén nem tudó kisgyerek, majd kétségbeesetten kalimpálva, már orrig elmerülve fuldokoltak. Őket szintén egy nő húzta-tolta ki a biztonságos sávra, miközben a szüleik oda sem nézve áztatták magukat a vízben.Hévízi-kifolyó

 • Szerencsére ezúttal senkinek nem esett komoly baja, de az eseményeket látva azért felmerülnek kérdések:

  1. Miért megy bele gyerekmedencénél mélyebb vízbe olyan ember, aki nem tud úszni?

  2. Miért nincs hivatásos vízi mentő a területen?

  3. Miért nincs tájékoztató tábla, bója vagy bármi, ami figyelmeztetné a fürdőzőket a mélyülő csatornáról?

  A hirbalaton.hu témába vágó korábbi híradása itt olvasható:

  Így potyáznak tömegek a Hévízi-tó vizét levezető csatornában