Egy napon belül bíróság elé került az ukrán embercsempész (veol.hu)

Elfogását követő napon bíróság elé állította a Tapolcai Járási Ügyészség azt az ukrán embercsempészt, akit a rendőrök 2022. január 6-án hajnalban Sümeg környékén állítottak meg – írja a veol.hu.

A vád szerint a 34 éves férfi néhány órával korábban a magyar-szerb határ közelében vett fel személygépkocsijába tíz szír állampolgárt azzal, hogy őket a jogszabályi előírások megkerülésével, az államhatár átlépéséhez szükséges okmányok nélkül Ausztriába szállítsa – írja közleményében a Veszprém Megyei Főügyészség. Az utasok korábban Szerbia felől lépték át illegálisan a magyar határt.

A rendőri ellenőrzés során a személygépkocsiban utazó migránsokat, valamint a sofőrt előállították, akit a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai őrizetbe is vettek.

A rendkívül gyors nyomozást követően az ügyészség január 7-én a Tapolcai Járásbíróság elé állította a terheltet, akit a bíróság bűnösnek mondott ki embercsempészés bűntettében, ezért 3 év börtönbüntetésre ítélte, valamint 5 évre kiutasította Magyarország területéről.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, míg a vádlott és védője enyhítésért fellebbeztek, ezért az nem jogerős. A másodfokú eljárás befejezéséig a bíróság elrendelte a férfi letartóztatását.