Egy hónap alatt 13 centit apadt a Balaton, a víz 19 fokosra hűlt

Az elmúlt egy hónap alatt 13 centimétert apadt a Balaton átlagos vízállása, ami a vasárnap reggeli mérés szerint 91 centiméter – a siófoki vízmércéhez viszonyítva. A tó vizének hőmérséklete a pár napja tartó hűvösebb idő hatására lehűlt, vasárnap hajnalban Siófokon már csak 19 Celsius fokos volt. A met.hu előrejelzései szerint ma a csúcshőmérséklet 23-24 fok körül alakul az üdülőrégióban. Jövő hét szerdán jön csak az újabb felmelegedés, addig viszont kitűnő az időjárás kirándulásokhoz, programokhoz.

Így alakult a Balaton átlagos vízszintje az elmúlt egy hónapban. A július 10.-i adat még nem szerepel rajta, ami 91 centiméter (Forrás: vizugy.hu)

 A met.hu előrejelzései szerint vasárnap az élénk északnyugati szelet eleinte elsősorban a keleti medencében, majd egyre többfelé egy-egy erős (40-50 km/h) lökés kísérheti. A déli, kora délutáni órákban tovább erősödik a szél (55-65 km/h), a kialakuló záporok vagy zivatarok környezetében viharos (60-70 km/h) széllökések is előfordulnak. Az élénk-erős széllökések (40-45 km/h) az esti órákig fennmaradhatnak.
Eleinte változóan felhős lesz az ég, majd a gomolyfelhőkből a déli, kora délutáni órákban néhol zápor, zivatar is kialakulhat. A késő-délutáni óráktól csökken a felhőzet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23, 24 fok körül alakul, késő este 17, 18 fok valószínű.