Egy fürt szőlő a belépő

Balatonarács (Arács) Balatonfüred településrésze, a füredi városközpont (Vörös-templom) és Csopak között félúton fekszik, a Tamás-hegy, illetve a Péter-hegy lábánál. Az arácsiak ezen a hétvégén, szeptember 16-án tartják a szüretet, ahol mustkóstolás mellett műsorral is kedveskednek a résztvevőknek. Arács bora is ekkor készül, amelynek készítésében mindenki részt vehet, aki egy fürt szőlőt visz az eseményre.

Arács történelmi faluközpontja két hegy közt, a Koloska-völgy szájánál, a Balaton-felvidéken Aszófőtől Almádiig húzódó ún. római út mentén található. Arácson rendkívül pezsgő közösségi élet zajlik, melynek központja az Arácsi Népház. Az arácsiak megünneplik jeles napjaikat, amelyért sokat tesz az Arácsért Alapítvány.

A hagyományos Arácsi Szüret programjait a Hősök terén (Balatonfüred) tartják vasárnap. Must kóstolásra és szüreti műsorra 16 órától kerül sor. A szervezők kérnek mindenkit, hogy legalább egy fürt szőlőt hozzon a közösbe, melyből Arács borát készítik el, de pogácsákat és süteményeket is szívesen fogadnak a közös asztalra.