Egy fiatalember, aki tavaly mindennap fürdött a Balatonban (veol.hu – videó)

Schwarz Kornél kertészmérnök azon kevesek táborát erősíti, akik tavaly mindennap megfürödtek a Balatonban. Sőt, ha jól belegondolunk, nem is igazán van rajta kívül olyan személy, aki ezt az embert próbáló tettet véghezvitte. Pedig a veol.hu munkatársa igyekezett az interneten ennek utánakeresni, de Kornélon kívül senkit sem talált.

Schwarz Kornéllal a veol.hu újságírója, Szendi Péter beszélgetett:

Szeles, olykor napsütéses időben találkozom Kornéllal a füredi Esterházy strandon. A levegő hőmérséklete négy fok, a Balatoné mindössze egy, a partot hó és jég fedi. Többen megállnak, és saját szemüknek sem igazán hisznek, amikor bemegy a jéghideg vízbe. Előtte azonban egy kicsit beszélgettünk.

– Az ötlet 2017 nyarán született egy baráti társaságban, hogy milyen jó lenne, ha októberben, az egyik haverunk születésnapján megmártóznánk a Balatonban. Ezt véghez is vittük, de innentől kezdve én kalandvágyból lejártam, és kipróbáltam, hogy meddig bírom elviselni a hideget. Először csak hetente mentem, majd év vége felé elkezdtem mindennap lejárni, és ekkor döntöttem el, hogy 2018-ban az év 365 napján megfürdök a Balatonban – kezdi a beszélgetést Kornél. Barátai javaslatára mindennap egy-egy fényképpel dokumentálta, hogy megmártózik a tóban. Erről az év elején készített egy kis videót, melyet megosztott a legnépszerűbb közösségi hálón.

Kornél elmondása alapján sokan voltak, akik nemtetszésüket fejezték ki, amikor például márciusban a jeges Balatonban megfürdött. Többen szellemi képességét kérdőjelezték meg, de ő mit sem törődött a kritikusokkal, a fanyalgókkal. Elhatározta, hogy ha törik, ha szakad, végigcsinálja azt, amit kitűzött maga elé. Voltak persze pillanatok, amikor már neki is elment a kedve az egésztől, de kitartó, életerős embernek tartja magát.

– Emlékszem, amikor kezdett befagyni a Balaton, kásás volt, ráadásul a havas eső és az orkánerejű szél is megnehezítette a dolgomat. Ráadásul, amikor mentem haza gyalog, nagyon fázott a kezem, hiszen otthon hagytam a kesztyűmet. Nem hallottam arról, hogy rajtam kívül lenne még valaki, aki mindennap megfürdött tavaly a Balatonban. Persze, nagyon sokan próbára tették magukat, amikor szilveszterkor vagy az új év első napján megmártóztak. Többen javasolták, hogy a Guinness-rekordok könyvébe is bekerülhetnék ezzel a teljesítményemmel, de nem foglalkoztat ez a kérdés.

Kornél idén is folytatja az úszást, megspékelve azzal, hogy januárban mindennap 20 ezer lépést megtesz. Legalább öt percet a vízben tölt, melytől felfrissül. Gyakran fut és kerékpározik, igazi ironman, aki mindemellett szerény és jó humorú.

Nem tartja magát a nemzet rozmárjának, hiszen ez a nemes cím Schirilla Györgyöt illeti meg, de örül annak, hogy sikerült teljesítenie a kitűzött célt.