Egy apró figyelmetlenség is elég a tragédiához (penzcentrum.hu)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) utolsó adatai szerint egy év alatt 236 ezer ember halt meg vízbefulladás következtében, így ez a halálok világszerte jelentős közegészségügyi problémává nőtte ki magát. A fulladás a harmadik helyen áll a nem szándékos sérüléssel összefüggő halálokok között, melyeknek mintegy 7 százalékát teszi ki. A statisztikák szerint gyakrabban fulladnak vízbe gyerekek, férfiak, és azok, akik sok időt töltenek vízközelben. Tavaly csak a Balatonba 16 ember fulladt bele, és 410 fürdőzőt kellett kimentenie a vízirendőröknek a magyar tengerből. Idén is már több vízbe fulladás történt, és nemcsak a Balatonban, hanem más magyar folyókban és tavakban is.

A fulladás valós veszély, még a jó úszók számára is! Rengetegen szoktak el a fürdőzéstől, úszástól a pandémia óta, sokan azóta most először mennek nyaralni vízpartokra. A hőségben pedig fokozottan figyeljünk arra, hogy hogyan fürdőzünk, fokozatosan hűtsünk le testünket, ne ugorjunk a vízbe anélkül, a napszúrás, napégés, hőguta veszélyeire is fokozottan ügyeljünk. A gyerekekre pedig különösen kell figyelni, ebben a hőségben könnyen rosszul lehetnek a vízben, ha nem vízálló naptejet használunk, hamar le is éghetnek.

Tavalyi adatok alapján az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság közlése szerint tizenhat ember fulladt a Balatonba és az átlagosnál több embert kellett kimenteni a vízből az áprilistól október végéig tartó tavi viharjelzési szezonban. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai ebben az időszakban 194 esetben 410 fürdőzőt, illetve a vízen közlekedő embert mentettek ki a Balatonból – közölték. 2021-ben is sokan úgy vetették bele magukat a nyárba, hogy kihagytak egy teljes szezon 2020-ban a járvány miatt, hiányzott a rutin, a megszokott óvatosság.

A fulladás világszerte jelentős közegészségügyi kockázat, hiszen a véletlen baleset következtében történt halálozásoknak 7 százalékát teszi ki, így a harmadik leggyakoribbnak számít. Európai viszonylatban Magyarországon még egészen jól állunk: az utolsó elérhető, 2019-es adatok szerint a 100 ezer főre jutó vízbefulást tekintve az EU-átlag 1,14, Magyarországon 1,36. Míg például Ukrajnában 7,8, Lettországban 6,39, Litvániában 6,02, Görögországban 3,61 és Romániában 3,28.

A cikk folytatása itt található.