Egry József festményeiből látható kiállítás Tihanyban (mti)

A Balaton festőjeként is ismert Egry József munkáiból látható kiállítás péntektől a KOGART tihanyi galériájában.  A szeptember 10-ig látható, több mint 30 alkotást felvonultató tárlat képeit jelentős hazai köz- és magángyűjtemények anyagából válogatták – közölték a rendezvény szervezői.

A művek középpontjában balatoni témák szerepelnek – mondta Kókai Nagy Tímea marketingvezető. Feltűnnek a képeken ismert balatoni helyszínek, például a keszthelyi csónakkikötő, Tihany vagy a művész életében is jelentős szerepet játszó Badacsony, de más, a tóhoz kapcsolódó témák, mint a nádas, a vitorlások, strandjelenetek, szőlőhegyek és a balatoni vihar is megjelennek művein.

    Egry József képeit technikailag az impresszionizmus fényfestészete, a posztimpresszionizmus önelvű képalkotási elve, az expresszionizmus energiája, eszmeileg pedig a panteizmus, a napkultusz, az egzisztencializmus spirituális változata jellemzi.

    Az 1883-1951 közt élt Egry József a modern magyar festészet egyik legmarkánsabb képviselője, művészetének középpontjába az 1920-as végétől került a Balaton. A művész ugyanis az első világháborúban szerzett betegségével 1916-ban a badacsonyi hadikórházba került gyógyulni, ahol megismerte későbbi feleségét, Pauler Juliskát.

    A kiállítás a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány valamint a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum közös szervezésében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.