Éghajlati, természeti katasztrófák okozta káresemények és a természeti és kulturális értékek védelme – online rendezvény

Időjárási – éghajlati, természeti katasztrófák okozta káresemények és a természeti és kulturális értékek védelme címmel újabb online szemléletformáló rendezvényt szervez a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) munkaszervezete 2021. február 16.-án 13 órától – olvasható a tanács honlapján.

A szervezők emlékeztetnek arra, hogy az éghajlatváltozásnak a természeti és kulturális örökségre gyakorolt nemzetközileg elismert hatása ellenére, annak védelméről és megóvásáról még nem kellően és megfelelően foglalkoznak a nemzetközi szakpolitikák.

A BFT munkaszervezete, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. részt vesz a STRENCH közép-európai projekt megvalósításában, amely tavaly 2020. márciusban kezdődött el.

A nemzetközi projekt célja: a kulturális örökség és erőforrások fenntartható használatának javítása, az éghajlatváltozással összefüggő szélsőséges/rendkívüli események hatása miatt veszélyeztetett természeti és kulturális örökség megőrzése és kezelése a politikai döntéshozók, a közigazgatási szervek, a magánszektor és társadalmi szereplők együttműködése és koordinációs fellépése révén.

A rendezvény célja, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak, tájékoztatást kapjanak a STRENCH projekttel és a Balaton térségében korábban bekövetkezett katasztrófa eseményekkel, a horvátországi földrengéssel és az itt tapasztalt meteorológiai változékonysággal kapcsolatban.

A rendezvényen angol – magyar nyelvű szinkron tolmácsolás biztosított.

A rendezvény címe:    Időjárási – éghajlati, természeti katasztrófák okozta káresemények és a természeti és kulturális értékek védelme (szemléletformáló rendezvény)

A rendezvény időpontja: 2021. február 16., 13.00 óra

A rendezvényen való részvétel lehetősége: online megbeszélés

 

Tervezett program

12.30 – 13.00 Online rendszerhez való csatlakozás

13.00 – 13.10 Köszöntő és a STRENCH – A veszélyeztetett kulturális örökség ellenálló képességének erősítése elnevezésű nemzetközi projekt rövid bemutatása (Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft.)

13.10 – 13.50 Katasztrófa esetek a Balaton térségében – Hogyan őrizzük természeti és kulturális örökségünket? Extrém időjárás és káresemények (szél, hőmérséklet, vízszint hatásai, vihar vízen és parton)

– Balatoni magas partok és a talajerózió
– Közlekedési baleset, mint természeti veszélytényező
– Nádas és tőzegtüzek
– Gyapjaslepke invázió hatásai a természeti környezetre
(Heizler György ny. tűzoltó ezredes, Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség)

13.50 – 14.05 Horvátországi földrengés – Földrengések kockázatai a Balaton Kiemelt Térségben
– Horvát földrengés bemutatása és hazai hatásai
– Földrengések mérőszáma (nagysága, gyakorisága)
– Magyarország és tágabb környezete, a Balaton térség veszélyeztetettsége
– Védekezési módok (lakossági, mérnöki)
– Földrengés- és környezetvédelem a Köröshegyi völgyhídnál
– Veszélyeztetett műemlékek a horvátországi tapasztalatok alapján
(Heizler György ny. tűzoltó ezredes, Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség)

14.05 – 14.30 Meteorológiai változékonyság: szélsőségek és sajátosságok a Balatonnál
(Dr. Horváth Ákos kirendeltségvezető, OMSZ Viharjelző Obszervatórium)

14.30 – 15.00 Kérdések, hozzászólások

15.00 Rendezvény zárása

***

Közvetlen link (internet elérhetőség) a rendezvényhez való csatlakozásra, Meeting ID (megbeszélés azonosító), password (jelszó) az alábbiakban található:

https://us02web.zoom.us/j/87187676966?pwd=Qnh4VFJNUSt0NVdNa0hZbUs3c0FxZz09

Meeting ID: 871 8767 6966

Passcode: 968055