Egészség és jótékonyság Hévízen (zaol.hu)

Az egészség és a jótékonyság jegyében tartotta hétvégi programját a város turisztikai egyesülete. Az adventi sorozat harmadik állomásán Sendula Péter, a Halászcsárda Keszthely konyhafőnöke főzött és mesélt a termelői piacon.

A menüben bajai halászlé, szarvaspörkölt és dödölle szerepelt, amit a látogatók, valamint az árusok meg is kóstolhattak, a bevétellel pedig – Benkő Lajosnak, a piac vezetőjének javaslatára – két szegényebb sorsú hévízi családot támogattak a szervezők – tudósít a zaol.hu.

Sendula Péter a piaci sátor alatt tartott látványfőzés után  elmondta, teljesen más külső helyszínen dolgozni, mint egy profi helyiségben, de ennek is megvan a maga varázsa.

Ha a megye gasztronómiáját szeretném jellemezni, akkor három fontos alapanyag jut eszembe: a szarvas, a vargánya és a dödölle. Amennyiben ezeket ráteszem egy tányérra, akkor azt mondhatom: tessék, itt van Zala, kóstoljátok meg. 

– fogalmazott a séf.

A turisták pedig szeretik ezeket az ízeket, tette hozzá a konyhafőnök, aki szerint a vendégek még mindig csodaként tekintenek a dödöllére, ami egyszerű paraszti étel, de szinte kizárólag a Nyugat-Dunántúlon ismert.

Miklós Beatrix, a Hévíz Turisztikai Egyesület elnöke arról is beszélt: egy nyertes Leader-pályázat segítségével szerveznek programokat a négy adventi hétvégén.

Fontos számunkra, hogy a helyi termelőket és alapanyagokat népszerűsítsük, s mindezt közérthetően „tálaljuk” .  Az elmúlt hetekben bemutattuk például a méz és a csokoládé főzési felhasználását, most pedig a hal és a vadhús egészségre gyakorolt jótékony hatása is szóba került.

– fogalmazott a főszervező.

Az előttünk álló hétvégén sütemények kerülnek terítékre – szóban és a valóságban is. A házi sütik pedig jótékonysági célokat szolgálnak majd.