Egész évre vonzóvá tennék a Balatont a kirándulók számára (veol.hu)

A Magyar Turisztikai Ügynökség célja, hogy ne csak a nyaralás helyszíneként gondoljanak a vendégek a Balatonra, hanem tudják, számos kikapcsolódási lehetőséget is nyújt a térség.

Erről is szó volt az ügynökség által szervezett Négy évszakos Balaton című tanácskozásokon. Amint azt Varga-Dani Barbara leszögezte, a Balaton, mint kiemelt turisztikai térség minden attrakciójával együtt egy ékszerdoboz.

– A térségben történelmi időutazásban lehet részük a látogatóknak. A Balaton-felvidék a világörökség cím várományosa, mindent elkövetünk, hogy a címhez még közelebb kerüljünk a fejlesztésekkel – mondta Varga-Dani Barbara, a Magyar Turisztikai Ügynökség kiemelt vezető szakértője. – Négy évszakossá tudjuk tenni a térséget, de nem szeretnénk és nem is lehet azt a vendégtömeget megcélozni télen, amely a nyári időszakra jellemző. Ugyanakkor az itt élők egész éves megélhetését szeretnénk biztosítani.

– Élménygazdag kikapcsolódást nyújtanak a Balaton-felvidéken a várak, a történelmi helyszínek. A közelmúltban Sümeggel kibővült a Balaton kiemelt turisztikai térség, a városban több fejlesztés is elindul. Megújul, új kiállítási tartalommal bővül a vár, kapcsolat létesül közte és a történelmi városmag között. A püspöki palota felújítása ugyancsak elkezdődik, ott egy Színek és fények a vár tövében című tematikus, kortárs szemléletű kiállítás nyílik. A Balaton vára, a szigligeti erődítmény rekonstrukciójának befejezése a küszöbön áll. Interaktív elemekkel gazdagodik és részleges rekonstrukció valósul meg a fejlesztés során. A nagyvázsonyi vár kiállítási tartalommal bővül és építészetében is megújul. A történelmi helyszíneket mobiltelefonos applikációval fűzzük össze, így részletes információt kapnak a vendégek, és megtervezhetik a következő úti célt – hangsúlyozta Varga-Dani Barbara.

Elhangzott továbbá, hogy megújul a kapolcsi Kuthy-kastély, élő sajtüzemet és helyitermék-kisboltot alakítanak ki az épületben. Felújítják a nagyvázsonyi figyelőtornyot, ott pihenőpark és fogadóépület készül még. A badacsonyi Kisfaludy úti sétány olyan interaktív, múzeumpedagógiai elemekkel gazdagított beállókkal bővül, amelyek megtörik a hegyre vezető hosszú sétát és információt adnak a világörökségi hely bor- és szőlőkultúrájáról, a tanúhegyek kialakulásáról, a nap és a vulkanikus talaj jó hatásáról a szőlőre nézve. A tematikai úton a hegyre jutva a turisták nemcsak a kilátást csodálhatják meg, hanem bort is kóstolhatnak. A Folly arborétumban borászati kiállítás nyílik.

A felvidék gazdag szép túraútvonalakban. A kilátók között egyik kirándulóponttól a másikig információs tábla vezeti majd a vendégeket. Fontos, ahogy a Balaton térsége kilátóinál parkolók, kerékpártárolók legyenek, kitáblázzuk a szintkülönbségeket, az odajutás lehetőségét, hogy a gyerekek biztonsága érdekében lényeges információkat kaphassanak a látogatók.

– A kilátók környezetében gyerekfoglalkoztató játszótereket is ki kell alakítani, hogy amíg a szülő a nagyobb gyerekkel felmegy a kilátóba, a kicsit lefoglaljuk. Ami a turisztikailag frekventált helyek integrált termék- és szolgáltatásfejlesztéseit illeti, azokat barátságosabbá, akadálymentessé tesszük, pihenőket, játszótereket alakítunk ki. A Hegyestűn a tanúhegyek kialakulását bemutató geológiai kiállítást állítunk össze, megújul a salföldi major fogadóépülete és az állatok élőhelye. A tavasbarlangban az audio guide tartalom frissül és játszóteret alakítunk ki – számolt be a fejlesztésekről a szakértő.

Az elmúlt évben 55 strandon segítette az ügynökség a felújítást, remélve, hogy a következő szezonra már új arcukkal fogadják a vendégeket. A balatoni élményparkok, kalandparkok felújítására a tizennégyből tíz park sikerrel pályázott, hamarosan megújult tartalommal, arculattal várják a vendégeket. Fontos, hogy tavasztól őszig nyitva legyenek.

– Az infrastruktúra- és a közlekedésfejlesztés szintén elengedhetetlen a térségben. Megújulnak a vasútállomások, a peronok akadálymentesítésén dolgozunk, de elengedhetetlen az utastájékoztatás fejlesztése is. Számos hajókikötő újul meg Badacsonytól Révfülöpig, Keszthelyig. A kikötőkbe vezető települési kapukat szintén szeretnék barátságosabbá tenni. Fontos a bor- és gasztrokultúra, ezért szükség van olyan pályázatra, amely segíti a termelők életét, a beszállítást, kapcsolatok teremtését, a kommunikációt. Lényeges, hogy a Balatonnál helyi ízeket tudjanak kóstolni a vendégek. Ezt célozva képzéseket is indítanánk a vendéglátósoknak, felszolgálóknak – sorolta a terveket Varga-Dani Barbara.

Az eredeti cikk a veol.hu-n tekinthető meg.