Egész évre nyújtanák a balatoni turistaszezont (Hír TV)

A Magyar falu programról is tájékoztatták a balatoni polgármestereket a Balaton Fejlesztési Tanács idei utolsó ülésén. A régióban is sok az ötezer fő alatti település, melyek ugyan az országos átlaghoz képest jobb helyzetben vannak, de a turistaáradat miatt itt is szükség van a fejlesztésekre.

Hatalmas tömeg gyűlt össze ezen a nyáron is Balatonlellén, hogy megnézzék a cirkuszi elefántok fürdetését. Évről-évre több turista jön a Balatonra, aminek örülnek az idegenforgalomból élők, de a helyiek életét már megnehezítheti, hogy az itt tartózkodók száma megsokszorozódik, emiatt például közlekedni is nehéz ilyenkor.

„Végig kell gondolni, hogy szabad-e erősíteni a nyári időszakot, hanem célként tűzzük ki azt, hogy ősszel, télen, illetve tavasszal minél több rendezvény, minél több szolgáltatást hozzunk a Balatonhoz, minél színvonalasabb szolgáltatásokat, és ezzel nyújtsuk ki egész évre a balatoni szezont, tehát ne próbáljunk mindent arra a két hónapra besűríteni” – nyilatkozta a Hír TV-nek Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke.

Az utak fejlesztése is nagy szükség van a Balatonnál. A 2019-re biztosított 150 milliárd forintból a balatoni települések útfelújításaira is juthat. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint a Balatonnál a munkahelyteremtés is fontos lenne.

„Valamilyen módon az ipart ki kell majd váltani a Balaton településeiről. Nem odavaló az ipar. Azok hátrébb valók, 15-20 km-rel beljebb, igaz, hogy az önkormányzatoknak úgy kell az ipar, mint egy falat kenyér, az adóbevétel miatt. De ha átrendezzük az önkormányzati szektor finanszírozási részét, akkor már nem is annyira biztos, hogy kell, a Balaton-régió különleges ebből a szempontból” – mondta Schmidt Jenő.

Idei utolsó ülésén döntött a jövő évi fejlesztési forrásokról a Balaton Fejlesztési Tanács. Ahogy idén, úgy jövőre is 220 millió forintot osztanak szét a balatoni önkormányzatok között, figyelembe véve azt is, hogy a kisebb településeknek arányaiban több jusson.

„Hasonló területekre szeretnénk fordítani, mint az előző években, hiszen ezek azok a területek, amelyek más forrásból nem igazán kapnak támogatást, viszont a régió életében a turisztika, a településfejlesztés, közbiztonság témakör azok olyan hangsúlyos területek, amiknek a biztosítása nélkül nem lehet egy sikeres régióban élnünk” – mondta Fekete-Páris Judit, a Balatoni Integrációs Közhasznú Kht. gazdasági igazgatója.

Így például vízparti sétányok és parkok kialakítására valamint sporteseményekre is jut forrás majd.