E-jetskit a Balatonra? – eltérő állásponton a tóparti önkormányzatok

Mivel az idei szezon elején komoly felháborodási hullámot váltott ki az e-jetski balatoni elterjedésének lehetősége, a régió önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) felmérést végzett 39 tóparti önkormányzatnál. A beérkezett 14 válasz közül egy település nem foglalt állást, 7 elutasította, 6 pedig bizonyos feltételekkel, de támogatná a jetski balatoni használatát – közölte a BSZ a hirbalaton.hu megkeresésére.

Mint arról korábban hírt adtunk, már tavaly ősszel, a Narke Electrojet nyilvános bemutatója után petíciót tett közzé a Nők a Balatonért Egyesület (NABE), amely később aláírás-gyűjtéssel is tiltakozott a Balatonra szánt jetski engedélyezése ellen. A 38 egyesületet tömörítő Bakony-Balaton Horgász Szövetség is közölte honlapján, több mint tízezer tag nevében, hogy minden formában elfogadhatatlannak tartja a motoros sporteszközök balatoni használatát.

Tavaly év végén, majd az idei tavaszi közgyűlésen a BSZ több tagja is hangot adott annak a véleményének, hogy ellenzi az elektromos jetski balatoni használatát. A szövetség a témában kialakult viták miatt felmérést kívánt készíteni, és hivatalosan, elektronikus levél formájában tette fel a kérdést 39 tóparttal rendelkező önkormányzatnak: Támogatja-e Ön az elektrojet balatoni használatát?

A beérkezett válaszokból kiderül, a tóparti önkormányzatok vezetésének többségét vagy nem izgatja a kérdés, vagy valamiért nem kívánt állást foglalni, hiszen a 39 település alig több mint harmada fáradt a válaszadással. Közülük egy csak annyit jelezett, nem szeretne élni a lehetőséggel. Ha a többi, 13 értékelhető választ nézzük, az önkormányzatok részéről 7:6-ra győzött az ellenzők tábora.  A 3 Balaton-parti nagyváros a válaszadók között van; közülük kettő nem szeretne látni e-jetskit a magyar tengeren, egy viszont engedné a használatát bizonyos feltételekkel.

Amennyiben támogatja az elektrojet balatoni használatát, élne-e területi korlátozással? – szólt a felmérés második kérdése. Erre a 6 érintett, az e-jetski használatát engedő önkormányzat mind igennel felelt, további feltételeket (mint pl: idő-, illetve darabszám korlát, természetvédelem, vagy hatósági szerepvállalás) is megfogalmazva.