Áremeléssekkel indul a strandszezon a Balatonon (penzcentrum.hu)

Beköszöntött a június, a magyarországi strandok nagy része már kinyitott, sok pedig most, a pünkösdi hétvégén várja idén először a fürdőzni vágyókat. Idén is nagyon megterheli a családi kasszát egy hétvégi strandolás. Ráadásul a Balatonnál több település is áremelésre kényszerült, miután az idegenforgalmi adó után járó kiegészítés januártól lecsökkent.

 

A penzcentrum.hu utánajárt, idén mennyit kell fizetnünk, ha szabadvízi strandolásra vágyunk.

A magyarországi strandok nagy része már kinyitott a múlt héten, több a mostani hétvégén indítja a szezont.  A Balatonnál több település is áremelésre kényszerült. Van, ahol fizetőssé teszik a parkolókat, máshol az eddig ingyenesen használható strandot teszik belépőssé. Utánajártunk, idén mennyit kell fizetnünk, ha szabadvízi strandolásra vágyunk.

A KSH tavalyi, belföldi turizmust vizsgáló kiadványa szerint a magyarok legnépszerűbb úti célja Közép-Magyarország, Balaton és Észak-Magyarország. Ha a négy és annál több éjszakás utazásokat nézzük, akkor a Balaton viszi a pálmát: a magyar tenger megunhatatlan. Hogy tavaly melyek voltak a magyarok legnépszerűbb úticéljai, arról még nincs friss adat, de 2015-ben a belföldivendég-éjszakák számát tekintve a három legnépszerűbb város Budapest, Hajdúszoboszló és Siófok volt. Zalakaros, Balatonfüred és Hévíz is a Top 10-ben végzett.

Megnéztük, a legkedveltebb üdülőhelyeken hogyan alakulnak idén a belépődíjak. A Balaton partján a központi strandok szinte mind fizetősek, ez igaz az északi és a déli partra is, a belépőjegyeket pedig az üzemeltetők nem egységesen állapítják meg. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb helyen választhatunk, napi egyszeri belépésre jogosító, vagy egész napos, ki-és bejárást lehetővé tevő napi jegyet. Előbbi olcsóbb. A legtöbb strandon lehet 3 napos vagy 10 alkalmas bérletet is vásárolni, ha nyaralni megy a család, valószínűleg ezekkel járunk a legjobban.

Balatonfüred
Az Esterházy strand honlapján még nem frissítették a belépőjegyek árait. E szerint tavaly az egyszeri felnőtt belépő 1100, a 4-14 év közötti gyerekek egyszeri belépője pedig 650 forintba került. Napijegyet is lehet váltani, az tavaly 1300 volt, a gyerekeknek pedig 800 forintba került. Itt is van délutáni kedvezményes belépő, 5 után tavaly 550 forintot kértek a felnőttek, 350 forintot a gyerek belépőjéért.

Elképzelhető, hogy pár száz forinttal idén itt is drágábbak lesznek a belépők.
A Kisfaludy strand mellett tavaly ingyen lehetett parkolni, az egyszeri felnőtt belépő ára 700, a gyerekeknek 450 forint volt, a napi belépő 850, illetve 550 forintba került. A délutáni kedvezményes belépő 350 volt a felnőtteknek, 250 a gyerekeknek.

Csopak
Május 27-én nyitott a csopaki strand, ahol 4 órától kedvezményes jeggyel, este 7-től pedig ingyen fürödhetünk. A napi egyszeri belépésre jogosító felnőtt belépő 800, a diákoknak és a nyugdíjasoknak kedvezményes jegyet biztosítanak 500 forintért. A többszöri belépésre jogosító napijegy 1000, a kedvezményes napijegy pedig 700 forintba kerül. A délutáni napi felnőtt belépő (16 óra után, egyszeri belépésre jogosít) 500, a gyermek pedig 400 forint. A két felnőtt és maximum 4 gyerek belépésére jogosító családi jegy ára 2500 forint.

Balatonalmádi
A Wesselényi strandon a napijegy 700 a felnőtteknek, a gyermek, diák és nyugdíjas belépőjegy 450 forint. 16 óra után itt is van kedvezményes belépő, a felnőttektől 500, a kedvezményes belépőért 350 forintot kérnek.

Alsóörs
A felnőtt belépőjegy 700, a gyerek és a nyugdíjas belépő 500 forintba kerül. Ha el szeretnénk hagyni a strand területét és később visszajönnénk, akkor a felnőtteknek 1000, a gyerekeknek 700 forintot kell fizetni. A délutáni belépőjegy felnőtteknek 450, gyerekeknek 350 forint. Van itt is családi belépő, 2 felnőtt és maximum 4 gyerek 2000 forintért élvezheti a balatoni lubickolást.

szabadvizi_strandbelepo_arak