Drogprevenciós képzés indul hamarosan Siófokon (siofok.hu)

A tanév elején a siófoki és környékbeli iskolások számára is elérhetővé vált a „Köztes Átmenetek – a drog” című interaktív kiállítás, mely a droghasználat sokdimenziós problémáját mutatja be a fiatalok számára átélhető módon. Ez októberben ugyan véget ért, de a program továbbra is Siófokon marad; a szakemberek házhoz viszik a programot az iskolákba, prezentációkon keresztül osztálytermi keretek közt vehetnek részt benne a diákok.

A drogprevenció lényege korábban az volt, hogy minél elrettentőbb példákkal, képekkel, filmekkel ijesszék meg a gyerekeket – bocsátotta előre Varga Dániel, a kiállítás szakmai vezetője. A 90-es években drogprevenció címén kábítószer-prevenció zajlott. Fontos különbség, hogy a drogok a tudatmódosító szerek összessége, a kábítószerek pedig ezen belül csak az illegális drogok csoportja. A prevenció reális célja nem lehet az, hogy az illegális szereket ne próbálják ki a fiatalok, erre ugyanis a kortárscsoportnak sokkal nagyobb hatása van, mint egy előadásnak. Az elérhető cél sokkal inkább az, hogy ne alakuljon ki függő típusú, rendszeres használat, se legális, se illegális anyagoktól, vagy viselkedés-függőségektől – olvasható a város honlapján.

Azt természetesen a szakember is hangsúlyozta, hogy 90 perc alatt nem lehet megoldani a problémát, a reális cél inkább az, hogy beszéljünk róla, legyenek fontos gondolatok, amik megragadnak a gyerekek fejében. Más témák érdeklik a hetedikes általános iskolásokat és mások a végzős középiskolásokat, azt a kiállításon beszélgetések alapján közösen építik fel, mindig a látogatók érdeklődéséhez és érintettségéhez igazodva.

A kiállítás és a siófoki családsegítő szakemberei közösen gyűjtötték össze, mik lehetnek azok a függőségek, melyek a gyerekek életére is hatással vannak: internet-, mobiltelefonhasználat, de sorozat, kávé, édesség, vásárlás is okozhat függőséget. Elsődleges a gyerekeknél a mobiltelefonok és számítógépes játékok kérdésköre, utóbbi sikerélményt, közösségi élményt ad, mert a gyermek úgy érezheti, a játékban társaival „megmenti a világot”. A mai gyerekeknek már nincsen képük arról, hogy a mobilt nem lenne muszáj naponta több órán át használni. A függőség – hallottuk a szakemberektől – mindig ad valamit és segít elkerülni valamit. Például a gyerekek életében olyan stresszforrásokat, mint az iskolai bántalmazás, a kortárs csoportból, vagy a családból érkező problémák.

 

Wald Marianna, a siófoki Kábítószerügyi Egyeztető Fórum titkára arról tájékoztatott: a pályázat keretében addiktológiai, drogprevenciós alapismeretekre fókuszáló képzés is indul hamarosan Siófokon. Helyzetfelmérés is készült, melynek eredményeként folyamatban van szakemberek bevonásával a drogstratégia kidolgozása. A helyzetértékelés lényege, hogy felmérjük azt, hogy egyrészt milyen a kábítószerfogyasztás helyzete a városban, másrészt, hogy a városnak milyen szolgáltatásai vannak (kezelés-ellátás, prevenciós programok, stb.), amik valahogy reagálni tudnak erre a helyzetre. A helyzetértékelésből az fog kiderülni, hogy milyen területen van szükség fejlesztésre – mondta Varga Dániel, a Köztes Átmenetek Nonprofit Kft. szakmai vezetője.