Drágult a Balaton, kompenzálnak vállalkozók (nepszava.hu)

Egy négytagú családnak akkor is legalább 150 ezerbe kerül egy hét a Balatonnál, ha lemondanak a büfékről, fizetős programokról, és ingyenes a strand. Noha negyedével-harmadával drágult egy év alatt a Balaton, a mind többe kerülő külföldi utak ellensúlyozhatják ezt, így jó nyarat várnak a helyi vállalkozók – írja a nepszava.hu.

 

– Húsz-harminc százalékkal emeltünk a szobáink árán – mondta András, a balatonmáriafürdői Pelso Panzió tulajdonosa. – Ha ennél olcsóbban adnánk, ráfizetés lenne, ugyanis valahogyan kompenzálnunk kell a drasztikusan megemelkedő energiaköltségeket és munkabéreket. Ha mindezt teljesen beleépítettük volna az árakba, simán 50 százalékos drágulást tapasztalnának a vendégek, de nem lehet mindent rájuk hárítani.

András hozzátette: egyelőre nagyon kevés a foglalás, az elmúlt években sokkal kiszámíthatóbbnak tűnt a nyár. Az utolsó pillanatra vár mindenki, a pünkösdre máskor már egy-másfél hónappal korábban elkeltek a szobák, most viszont három-négy nappal a hosszú hétvége előtt kezdtek jönni a foglalások. Ugyanez várható a nyárra is: korábban a július közepétől augusztus 20-ig tartó időszak hamar betelt, most alig akad foglalás. A panziótulajdonos ennek ellenére jó szezont vár, csak megjegyezte: alkalmazkodni kell a vendégek szokásaihoz. Akik egyfelől már nem egy-két hétre érkeznek, mint régebben, hanem jellemzően három-négy napra, viszont a nyár folyamán akár többször is.

A cikk folytatása itt elolvasható.