Drága kincsünk az ivóvíz, de ez sajnos nem jut eszünkbe fogmosáskor (sonline.hu)

A felszíni vizek 96 százaléka külföldről érkezik hazánkba, s az átfolyó vízkészletet a szomszédos országoknak ugyanolyan mennyiségben kell tovább adni. Kiemelt védelmet élveznek vizeink: az utóbbi két és fél évtizedben hosszú távra szóló vízbázisvédelmi tervek készültek.

 

Szlávik Lajos, a Magyar Hidrológiai Társaság elnöke lapunknak kifejtette: ha az ország területére hulló vízkészletet nézzük, akkor elég szegényes a helyzet, melynek ellensúlyozására hatékony műszaki intézkedésekre van szükség. A gond, hogy ez a vízkészlet nem akkor és nem ott áll rendelkezésre, ahol épp szükség van, ezért térbeli átcsoportosítás van szükség, erre szolgálnak a vízátvezetések. Az időbeli átcsoportosításhoz víztározók kellenek, melyből a helyi igényeket helyi készletekből lehet kielégíteni.

– Európában a felszín alatti vizekből viszont egyedülálló módon gazdag Magyarország – hangsúlyozta. – Erre a természeti kincsre nagyon kell vigyázni: a vízkészletek sérülékenyek, mindent meg kell tenni a megelőzés, a védelem érdekében.

Ipari cégek szennyvíztisztítási gondjai, közlekedési balesetnél kifolyt vegyi anyag, mezőgazdasági tevékenység: ez is veszélyeztetheti a vízkincset. Ha nem a megfelelő dózisban használják a műtrágyát, könnyen súlyos problémához vezethet. Szlávik Lajos azt mondta: a víz stratégiai termék. Ahhoz, hogy a következő generációknak is megfelelő mennyiségben álljon a rendelkezésre, komplex intézkedési tervekre, s nem utolsó sorban kiemelt beruházásokat kell megvalósítani.

 

Milliárdos vízpazarlás

– Ne folyassuk feleslegesen a vizet, zárjuk el a csöpögő csapot, fogat mosni nem csak folyóvízzel lehet, s aki megengedheti magának, akkor slag helyett csöpögtető rendszerrel öntözzön – mondta Szlávik Lajos, a Magyar Hidrológiai Társaság elnöke. – Az értékes technológiai fejlesztések, a jövőbemutató terveken kívül szerintem a hatalmas szerepe van a társadalmi szemléletformálásnak. Döntő, hogy a fiatalok tisztában legyenek azzal: óriási kincs az egészséges ivóvíz. Örömmel tapasztalom, hogy egyre több rendezvényen esik erről szó.

(13:26)