Milliárdos üzlet a gyógynövény (sonline.hu)

A hazai gyógynövénygyűjtés és termelés értéke évente közel 10 milliárd forint, míg a gyógynövény tartalmú késztermékek forgalma csaknem 50 milliárd forint. Somogyban a vadon termő növények gyűjtésén kívül egyre több gazdálkodó érdeklődését kelti fel az üzemi szintű gyógynövénytermesztés – hangzott el egy témában rendezett fórumon a napokban Látrányban.

 

A kiváló minőségű magyar alapanyag kelendő a világpiacon, a fő célország a többi közt Németország, Ausztria, Svájc. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének teltházas látrányi rendezvényén a szakértők arra hívták fel nyomatékosan a figyelmet: a kisebb területen gazdálkodó őstermelők is bekapcsolódhatnak a helyi ellátási láncba.

Csipkebogyó, galagonya, hárs, aranyvessző, fagyöngy, zsurló,  illetve kamilla, cickafark, zsálya, csalán, levendula: a szabadon gyűjtött gyógynövényeken kívül újabban a termelés iránt is érdeklődnek a gazdálkodók.

– Ezen a téren is helyzetbe akarjuk hozni a somogyi termelőket – hangsúlyozta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke. Hozzátette, a helyi lehetőségekre alapozva szakmai támogatásukról biztosítanak minden gazdálkodót. Somogyban az elkövetkező időszakban akár 300-400 hektáron is beindulhat az üzemszerű gyógynövénytermesztés.

 

Akad konkurencia is

Lakatos Márk mesteroktató, gyógynövényalkalmazási szakmérnök rámutatott: a vadon termő gyógynövények kapcsán Európában a Kárpát-medencét tekintik az egyik leggazdagabb térségnek, a szakirodalom nagyjából 400 fajt tart számon. Ezekből hazánkban 80-100 félét gyűjtenek üzletszerűen. A ’60-as évek óta nagy hagyománya van az üzemi szintű gyógynövénytermesztésnek, s a kisebb-nagyobb gazdasági átalakulások után úgy tűnik, jövője is lesz az ágazatnak.

– Több lehetőség van a gyógynövénytermesztésre. Akik egyelőre kisebb léptékben gondolkodnak, és a helyi ellátási láncba akarnak bekapcsolódni, azok őstermelőként, illetve kistermelőként is vállalkozhatnak erre. E tevékenység már egy-két hektáron is jövedelmező lehet – hangsúlyozta.

Szerb, albán és dél-kelet-európai konkurrensek is szállítanak a nyugat-európai piacra, így a magyar termelők, kereskedők a magas színvonalú helyi terménnyel tűnhetnek ki a nemzetközi mezőnyben.

 

Egy kamilla termesztő példája

A nagybajomi Szabó Tamás, aki egyben az agrárgazdasági kamara elnökhelyettese, 20 hektáron foglalkozik kamilla termesztéssel. 2015 őszén indult a program, s tavaly már biztatóan alakult az eredmény. Egy horvát integrátor céggel, illetve egy hazai lepárló üzemmel alakított ki együttműködést, s úgy látja, az élelmiszer-, a gyógyszer-, illetve a kozmetikai ipar hosszú távon stabil megrendelőnek számít.

– Somogyban – a hagyományos gyógynövény gyűjtésen kívül – a gyengébb adottságú területeken a termesztés további lehetőséget biztosít a gazdálkodóknak – jegyezte meg. – Mint minden más növény esetében, érdemes gondosan tájékozódni, szükség van a szakismeretekre és a stabil műszaki háttérre is: a fejlesztés az elején 10-20 millió forintba kerülhet. Szerintem van jövője a tevékenységnek, a gyógynövények iránt érezhetően nő a kereslet, s mindent egybevéve a kamillatermesztésnél a felvásárlási ár, illetve a piac kiszámíthatóbb.
Országosan tizenöt nagyobb felvásárló van jelen, Somogyban öt gyűjtőpontot tart számon a szakma, ahol a feldolgozásról, szárításról is gondoskodnak. Ezután a nagyobb üzemekbe továbbítják az árut. A gyógynövény gyűjtésbe becslések szerint megyénkben 200-300 kapcsolódnak be, ám ha a pályázati források révén az üzemi szintű gyógynövénytermesztés bővülhet, akkor több mint 50-60 új munkahelyet teremthetnek a kistermelők.

(12:23)