Drága a piac idén, sok helyen elmarad a befőzés (tvkeszthely.hu)

Az időjárás miatt borítékolható volt a gyümölcs- és zöldségárak emelkedése. A gyümölcsök fogyasztói ára a piacon már az egekbe szökött. A korábbi évekhez viszonyítva a termésből kevesebb van, ami a piacokon megjelenik, az sem a megszokott minőség. A vásárlók is többnyire csak fogyasztásra vásárolnak, a befőzés sok családnál elmarad.

Igazi szín kavalkád van nyár derekán a piacokon. Minden megtalálható a keszthelyi piacon is,ami az idény gyümölcs és zöldség  terén elvárható augusztus elején. Árudömping azonban nincs. Gomba csak mutatóban található. Káposzta és karfiol is kevés van a standokon. Burgonya sem a megszokott méretválogatásban van kirakva. A hagyma több helyen zöld szárral is kapható. Nem érett be. Az árak az egekbe szöktek. Míg egy évvel ezelőtt 350 Ft-t kínálták a vöröshagyma kilóját, az ma 800 Ft. A termelők az termés mennyiségére és minőségére egyaránt panaszkodnak.

Sajnos eléggé gyér. A szárazság meglátszik a méreteken,A tél…meg az, hogy az a rengeteg bogár túlélte. Úgyhogy sajnos nagyon sok a kártevő is a kertekben

– mondta Cseh Ildikó termelő.

Egy igazi magyar lecsóhoz is drágán vásárolunk. A paprika  hetek óta tartja az árát. Fajtától függően 450-800 Ft-ig kapható.  A paradicsom sem olcsó. Kevesebb van belőle, nehezen érik be- mondják a gazdák. Egy évvel ezelőtt  a zöldségek is olcsóbbak voltak.

A tavaszi időjárás az kedvezően indult,később az aszály miatt nagymértékben roncsolódott- úgy mondanám- az áru minősége. Nagyon apró lett az áru, Később bejött a magas UV ami lényegében a fóliában is elégette a terméket nem csak kint. Hiába volt az öntözés,ugye nagy melegben nem tudja  a tápanyagokat felvenni a növény,mészhiányos lett

– mondta el Nagy József őstermelő.

A gyümölcsöknél sokkal magasabb áremelkedés figyelhető meg.  Szeder, áfonya, ribizli,késői cseresznye és barack is van. Az árusoknál nincs nagy különbség a gyümölcs árakat tekintve. 690-1300 Ft-ig kapható a barack. Befőző sárgabarack szinte nincs. A befőzésről sok háziasszony lemond, csak fogyasztásra vásárolnak gyümölcsöt. Az árakkal kapcsolatban nem voltak eltérő vélemények.

“Elég magasak. Eléggé magasak. Befőzni egyáltalán nem lehet nagyon a barackból sem. Általában nagyon fönt vannak. Biztos, hogy a jégkár, és nem tudom még mi hozzájárul ehhez is. De most már a pénztárca szerintem nem nagyon bírja el ezt a magas árat, pedig gyümölcsből még jócskán kellene ennünk, hogy tartalékunk is legyen a télre”

– véleményezte Czigány Györgyné.

A bogyós gyümölcsök árai is magasak. Az áfonya kilójáért 2400-3000 Ft-ot is elkérnek, a szeder is változó, magas áron kapható.Jól megfigyelhető a standoknál, hogy a vásárlók kis mennyiségben vásárolnak. Napi fogyasztásra. A cserszegtomaji Fekete Katalin  a következőket mondta.”Ezt így fogjuk nyersen megenni, mert az unokáim nagyon szeretik és nagyon egészséges. Sajnos a miénk az egész az aszály miatt rászáradt a tövére. Hiába ültettük, most nem tudjuk élvezni a gyümölcsöt, muszáj megvennünk. Hát…sajnos elég drága. De valahol megértem mert öntözni kell, dolgozni kell vele, le kell szedni, ki kell hozni.”

A fogyasztói piacokon nem várható a  zöldségek és gyümölcsök árának esése. A  tavaszi fagyok miatti terméskiesés, a jégkárok és az aszály hatása indokolja az áremelkedést. Európa-szerte hasonlóan jártak a termelők, ezért importból sem lesz olcsó idén a gyümölcs – a Keszthelyi Televízió híradása szerint.