Döntött a parlament: társelnököt kap a BFT (MTI)

Döntött kedden a parlament arról, hogy az ország három kiemelt térségi fejlesztési tanácsába további tagokat delegálhat a kormány, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) társelnököt is kap – olvasható az MTI országgyűlési krónikájában.

 

Az ország három kiemelt térségi fejlesztési tanácsába delegálhat további tagokat a kormány, tekintettel arra, hogy az állam a működésükhöz a központi költségvetésből nyújt támogatást – tartalmazza a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló jogszabály módosítása, amelyet 113 igen szavazattal, 59 ellenében fogadott el a Ház.

A BFT-be a Miniszterelnökség társelnököt is kijelöl. A tanács 180 települést fog össze, köztük a 2023-ban Európa egyik kulturális fővárosát jelentő Veszprémet. A Közép-Duna menti régió a paksi bővítés szempontjából jelentős, de a Miniszterelnökség a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanácsba is delegálhat egy tagot.

A tanácsokban tagsággal az érintett megyei közgyűlési elnökök és a megyei közgyűlések további egy tagja rendelkezik, valamint az operatív programokért felelős miniszterek egy-egy képviselője.

Az országban tíz területi fejlesztési tanács működik, azokból három kiemelt.

***

Korábbi hírünkben a Balatoni Szövetség elnöke reagált az akkor még csak törvénymódosító javaslatra, ami itt olvasható.