Dobosi Győző: a Balaton adja a bor kitűnő ízét (veol.hu)

A Balaton az életünk része, ami megadja a táj szépségét, a bor jó ízét, meleg nyárban hűsíti az embert – fogalmazott a tó értékeiről Dobosi Győző szent­antalfai borász, a Balaton Borrégió tanácsának elnöke, az egységet képviselő BalatonBor egyik kezdeményezője, aki családjával elkötelezett a biogazdálkodás mellett.

Idén húszéves álmuk vált valóra, amelyhez nem mindennapi ötletet is bevetettek. Rangos elismeréseik közül a legutóbbit Debrecenben kapták, ahol olaszrizlingjük a kategóriájában a város bora lett – írja a veol.hu.

Nagy büszkeséggel tölt el minket az elismerés, hogy Debrecen bora lett fehér klasszikus kategóriában a Bio Nivegy-völgy Olaszrizling 2019 nevű borunk

– jegyezte meg a fiatal borász. Dobosi Győző úgy fogalmazott, sokszor úgy érzi, Isten fogja a kezüket, mert nemcsak a család, hanem kollégái is elkötelezettek a magas minőség mellett, szenvedélyük a szőlő, a hely, ahol élnek, a Balaton-felvidék, a Nivegy-völgy páratlan szépsége, gazdagsága. Az említett nedűre amiatt is nagyon büszkék, mert HegyBornak is számít, amelynél alapvető, hogy tökéletes összhangban rejti magában az adott táj, térség legfőbb jellemzőit, ízét, illatát, és a legmagasabb elvárásoknak kell megfelelnie. A győztes bornál folyamatban van egy Nivegy-völgyi eredetvédelem, ami uniós oltalom lesz, és szabályozza a termelés helyét, technológiáját, a termés mennyiségét.

Az említett borhoz az olaszrizlinget teljes érettségen szüretelték, a felét hat hónapig hordóban érlelték, a másik fele tartályban erjedt. Ez a boruk 91 pontos arany oklevelet nyert Németországban, a PAR Wine Award International nemzetközi borversenyen, nemrég pedig a balatonfüredi borversenyen nagyarany­éremmel ismerte el a szakmai zsűri. Nagyon büszkék a vegyszer nélküli gazdálkodásra, régóta elkötelezettek a biogazdálkodás mellett. Édesapja, Dobosi Dániel 2000-ben döntött a biotermelés mellett, mert nem akarta alkalmazni a vegyszereket, és az egész család számára mindig nagyon fontos volt a fenntartható gazdálkodás, a környezetvédelem. Dobosi Győző kiemelte, az ökotermelés napjainkban már ismert, és egy uniós előírás szabályozza a szőlőtermelést, a borkészítést is mint élelmiszeripari tevékenységet. Dobosiék az ültetvényeken a legtermészetesebb úton termelik a szőlőt, nincsenek kemikáliák, vegyszerek, gyom­irtó szerek.

A lisztharmat és a peronoszpóra ellen rezet, ként, narancsolajat használnak, amik nem szívódnak fel, nem kerülnek a gyümölcsbe. Ezzel a módszerrel is kitűnően lehet szőlőt termelni, amelyhez kitartó munka, saját tapasztalatok, a biogazdálkodás iránti elszántság kell. Ők huszonöt hektár szőlőterületet művelnek a Nivegy-völgyben, és további mintegy tíz hektárról vásárolnak szőlőt, az ottani gazdákat átállították organikus termelésre. Többféle szőlőfajtájuk van, de a legnagyobb potenciált a Kárpát-medencei fajtákban látják, ilyen például az olaszrizling, a kéknyelű, a juhfark, a kékfrankos. Tapasztalják, a világ piacain is elismerik ezeket a fajtákat, egyre több nemzetközi borversenyen szerepelnek eredményesen a belőlük készült borok, irántuk egyre nagyobb az érdeklődés.

Dobosi Győző kiemelte, nagy örömmel tölti el őket, hogy a Balatonnál élhetnek, mert a tó az életük része, ami megadja a táj szépségét, a bor jó ízét, melegben pedig hűsít, de legfőképpen a bort jelenti. Főként az olaszrizlingből készült BalatonBort, amely az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka itthon, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke. A minőséget a Balatoni Kör és a Rizling Generáció által összehívott bírálóbizottság garantálja.

A szentantalfai fiatal borász büszkén beszélt arról, hogy húszéves álmuk vált valóra tavaly ősszel, amikor sikerült összekovácsolni a pincészetet más elképzelésekkel, így létrehozták a birtokközpontot, ahol a szőlőfeldolgozás, a borkészítés és a vendéglátás történik. Régóta elkötelezettek abban is, hogy nemcsak a kitűnő borokat, hanem a falu, a térség egyedi ízeit, értékeit is meg kell mutatni a világnak, amivel emelhetik, tovább népszerűsíthetik a balatoni idegenforgalmat. Nem véletlenül választották mottójuknak: bor, Balaton, nyugalom!

Dobosi Győző megjegyezte, hatalmas öröm volt számukra, amikor elnyerték a 90 millió forint hazai és uniós pályázati forrást a birtokhoz, de már kezdetben tudták, pluszforrásra is szükségük lesz. Ezért gondoltak egy merészet, amit sikerült megvalósítani: sokan több évre szóló elővásárlással támogatták őket, és így lett teljes a fejlesztés. Rájuk is hatással volt a koronavírus-járvány: kiépítettek egy kitűnő csapatot, s kiléptek az online világba.

A Nivegy-völgy sokak szerint egy csoda a Balaton-felvidéken, ahol megmaradt az elmúlt száz évben a hely identitása – Dobosi Győző szerint ez a természetesség a legnagyobb érték itt. Kiváló borok, csodás panoráma, szépen művelt szőlők, egyre több jó minőségű vendéglátás, remek szálláshelyek, összetartó lakosság. Sokat jelent a békés, nyugalmas hangulatban, a közösségek összetartásában a hit, ami jellemző Szentantalfára, a környékre.