Dobai András: a túlfejlesztés hozta el a Balaton-parton a drágulást (24.hu)

Ha a balatoni vállalkozó tényleg szeretne négy évszakban dolgozni, akkor nem csak a turistaigényeket kell figyelembe venni. Aki csak erre figyel, és egész évben nyitva van, az nem működik – fogalmazott Dobai András, a Brains egykori tagjából lett balatoni vendéglátós, a balatonfüredi Kredenc Borbisztró tulajdonosa. 

A 24.hu podcastjának vendége Dobai András, aki szerint az a vendéglátós, aki valamennyire a helyi igényt is próbálja kielégíteni, az nyitva tud lenni tizenkét hónapot, de abból biztos, hogy három-négy hónapon át hordja be a pénzt, hogy nyitva lehessen. Novembertől február végéig a Balatonnal nagyon nehéz mit kezdeni.

A fenntartható turizmusban hiszek, hogy ízlésesen csináljuk mindezt. Azt gondolom, hogy a Balaton-parton ezek a befektetések az ízlésesség határát már túllépték. (…) A túlfejlesztés hozta el a drágulást. Megjelentek a budapesti, a nagyvárosi kozmopolita igényeknek megfelelő lakóparkok és társaik. Ezzel a fellendüléssel együtt jöttek meg a szép, új gondolkozású éttermek, amik ugyan sokat használtak, az ingatlanpiac elszaladása viszont szerintem többet ártott, mint használt.

-fogalmazott a vendéglátós.

Dobai András szerint normális bérekkel lehet itthon tartani a munkaerőt. Szerinte a béreket rendben kell tartani, a korrekt minőséget fenntartani. Beszélt arról is, hogy azt szeretné,  ha a vendéglátásban azok dolgoznának, akik szeretik ezt csinálni, van egy sztorijuk, van egy képük arról, mi miatt szeretnének vállalkozni, és nem azért, hogy presztízsüzleteket teremtsenek.

Értem a presztízsüzleteket – a Michelin-csillag és afölött –, nyilván ha van egy menő üzletem, akkor abból csinálok egy menő státuszszimbólumot. De ez most nagyon elszaladt. Megkockáztatom, hogy lassan több Michelin-csillagos éttermünk van, mint vállalható vidéki vendéglőnk.

-tette hozzá a Kredenc tulajdonosa.