Divat lett a hévízi termelői piacra járni (likebalaton.hu)

Divatos ma közvetlenül az előállítótól vásárolni, de a meglévő bizalommal egyesek megpróbálnak visszaélni, előfordul ugyanis, hogy a pénzszerzés reményében dörzsölt kereskedők termelőnek adják ki magukat. Hévízen valamennyien lebuktak, kitiltották őket.
A helyi termelői piacok sokak által kedvelt bája, hogy az élelmiszerek mellett kézművesek, népi iparművészek is megjelentek, például fával, bőrrel, textilekkel, így ezek a terek többeknek nem csak a vásárlást jelentik, annál jóval többet: élményt, családi programot.

A tótszerdahelyi Semec Farm a hévízi piacon kínálja száraz- és füstölt áruit. A családi gazdaságban jelenleg 900 sertést tartanak.

Kiváló formája ez az értékesítésnek – fogalmazott Novák László, a farm tulajdonosa – hiszen itt személyes kapcsolat alakul ki a termelő és a vásárló között. Lehetőség van beszélgetni, a vevő azonnali és hiteles választ kap például a feldolgozással kapcsolatos kérdéseire, így erősödik a bizalom.
Novák László szerint egyre több a törzsvásárló, aki a városból és a környékről kifejezetten azért jár ide, mert termelői árut kap, olyan minőségben, amilyenben szeretné.

Benkő Lajos, a Hévízi Termelői Piac vezetője szerint is egyre népszerűbb e forma, náluk a látogatók s az árusok száma is évről évre nő. Ezért viszont tenni kell, nem elég, hogy ma trendi közvetlenül a termelőtől vásárolni, szögezte le.

A cikk folytatása itt.