Díjlovas versenyt rendeztek a keszthelyi Georgikonon (TV Keszthely)

A régiós megmérettetésre a helyiek mellett Kapuvárról, Sopronból és Sümegről is érkeztek. A Magyar Imre Emlékverseny egyben a Zala megyei Díjlovagló Bajnokság 1. fordulója is volt.

 

A Magyar Imre Emlékverseny a magyar díjlovaglás örökös bajnoka előtt tiszteleg. A szervező egyesületnek az is célja, hogy a díjlovaglást népszerűsítse. Az egészen kezdő, rajtengedély-vizsgázóktól a középosztályig 33 starttal neveztek – tudósított a TV Keszthely.

Kiss Lóránd szervező, a Magyar Imre Lovas SE elnöke elmondta: idén három fordulója lesz a Magyar Imre Emlékversenynek, kettő itt Keszthelyen az egyetemi lovardában, egy Ajkán, augusztusban itt lesz a döntő. Mindhárom verseny része egy Zala megyei bajnokságnak, amelyet idén először írt ki a Zala Megyei Lovasszövetség, ennek a döntője lesz majd Egerváron augusztus 21-én.

A Georgikon lovardájába az egész régióból érkeztek a lovasok. A létesítmény fejlődött, átalakult. Tenyésztési program kezdődött Keszthelyen. Négy angol telivér csikója van már az egyetemnek, ők még hasban érkeztek. A kancákat kisbéri ménekkel fogják tenyésztésbe. Ennek köszönhetően a hallgatók képzésekor még átfogóbb, gyakorlati ismereteket tudnak nyújtani.

„Ami újdonság ezzel kapcsolatban, hogy erre építve szeretnénk egy lótenyésztő szakmérnöki szakot is indítani a közeljövőben, ami tényleg már olyanoknak szól, akik már rendelkeznek legalább Bsc végzettséggel és a lótenyésztés irányába szeretnék magukat elkötelezni jobban” 

– mondta Bartos Ádám versenyigazgató, a MATE Georgikon Campus egyetemi docense.

A díjlovaglás minden lovassport alapja, tulajdonképpen az idomítás alfája és omegája. Eredete egészen a XVII. századig nyúlik vissza.