Díjazták a balatonszárszói versmondó versenyt (sonline.hu)

A Somogy megyei önkormányzat kiemelt feladatának tekinteti a somogyiság, a somogyi értékek megőrzését. Egyik ilyen az Örökségünk–Somogy­ország Kincse díj, amellyel valamilyen tevékenységet ismernek el, vagy létesítményt jutalmaznak. A rangos elismerést idén a balatonszárszói Költészet Napi Versmondó Verseny érdemelte ki. A több évtizedes múlttal rendelkező megmérettetésen a megye legkiválóbb diákversmondói vesznek részt.

Kötelességünk megőrizni azoknak az örökségét, akik egykor értékeket teremtettek – idézi Szajcz Adrián, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnökének szavait a sonline.hu. Hozzátette:  a somogyi értékekre nemcsak az itt élők, hanem az egész ország büszke lehet. A Balaton, a somogyi vadállomány, a zselici erdő, Fekete István, Berzsenyi Dániel, vagy éppen Szász Endre életműve valamennyiünk büszkesége – hangsúlyozta.

Az Örökségünk–Somogy­ország Kincse díjat az idei esztendőben a balatonszárszói Költészet Napi Versmondó Verseny érdemelte ki. A díjat a megmérettetésnek helyet adó József Attila Általános iskola és AMI vezetője Szabó Zoltánné Gelencsér Ilona vette át. A szívvel-lélekkel való munka, ami hozzájárul ennek a rendezvénynek a megszervezéséhez, az a sok energia, amit évről évre belefektetünk, úgy tűnik, most mások számára is nyilvánvalóvá vált – fogalmazott.

A díjátadón a legtöbb elismerést Mesztegnyő kapta. A településen négy olyan „értéket” is találtak, amelyet felvettek a Somogy Megyei Értéktárba. Nagy László Péter, Mesztegnyő polgármestere elmondta: az elismerés nagy büszkeséggel tölti el őket, ezek ugyanis olyan egyedi értékek, melyeket fontos megőrizni az utókornak. Hanzel Csanád László, tojáspatkoló munkássága is somogyi értékké vált. Az iparművész kiemelte: nagy megtiszteltetés számára az elismerés. Eddig ugyanis csak saját örömére patkolta a tojásokat. – Ez egy bizonyság – mondta. – A díj azt sugallja számomra, hogy jó az, amit csinálok. Tudomásom szerint a megyében egyedül én foglalkozom ezzel a mesterséggel – tette hozzá Hanzel Csanád László.