Díjazták a Balatonfűzfői Kézműves Klub közösségépítő munkásságát (veol.hu)

A Balatonfűzfői Kézműves Klub azzal a céllal jött létre, hogy továbbörökítsék a kézműves- és népi hagyományokat, valamint átadják az alkotás örömét a fiataloknak. A 2019. évi munkájuk alapján a Balatonfűzfői Vállalkozások és Civil Szerveződések Egyesületének elnöksége a Civilek Balatonfűzfőért elismerést adta át a kézművesklubnak, amelyet Karácsony Julianna klubvezető vett át. 

Havonta tartanak foglalkozásokat, háromhavonta pedig nyitott műhelymunka keretében bemutatókat, miközben mindenki elkészítheti saját alkotását – írja a veol.hu.  Többször hívnak külső alkotót, akitől újabb ismereteket szerezhetnek. Ezek az alkalmak is nyitottak az érdeklődők számára. Kipróbálták már a fazekasságot, a kosárfonást vagy például a fafaragást is. Küldetésük fontos része, hogy aktívan részt vesznek a közösségi munkában. Szívesen szerveznek, támogatnak olyan közösségszervező, építő tevékenységeket, amelyek hasznára vannak a társadalomnak, a környezetnek, a lakóközösségnek. Így minden alkalommal részt vesznek Balatonfűzfő szépítésében, a szemétszedési akciókban, főzőversenyeken. A Magyar Kézművességért Alapítvány által kiírt pályázatokra rendszeresen neveznek alkotásaikkal.

Tematikus programjaikkal nagy örömmel készülnek az ünnepekre. Húsvétkor, karácsonykor és farsang idején is az adott ünnepkörre jellemző különféle kézműves-foglalkozásokat szerveznek. Büszkék a tavaly megvalósított, A Mikulással neked is találkozni kell elnevezésű programra. Klubhelyiségükben berendezték a Mikulás házát. Egy mesébe illő elvarázsolt szobát alkottak, ahol a Mikulás három napon keresztül várta a kicsiket és nagyokat. Több mint 150 gyermek ült ámulattal a tekintetében a Mikulás lábánál. Aki csak meglátogatta őt, legyen az felnőtt vagy gyermek, énekelt vagy szavalt neki.

Izgalmas tavaszi és nyári program a szabadban alkotás. Ilyen alkalmakkor kitelepülnek a város egyik, sokak által látogatott közterére és mindenki saját, választott művészi, kézműves alkotói munkáját végzi. A járókelők örömmel állnak meg, érdeklődnek, sőt, gyakran csatlakoznak is a munkához. Fontosnak tartják, hogy a klub közössége egy erős, összetartó, jó hangulatú csapat legyen, kirándulásokat szerveznek, ahol közös élményekkel gazdagodhatnak.