Díjazott balatoni házakról nyílt vándorkiállítás (veol.hu)

Az Év Balatoni Háza 2018 elnevezésű építészeti pályázat díjazott műveiből nyílt kiállítás csütörtökön Veszprémben a megyeházán – írja a veol.hu.

Az Év Balatoni Háza 2018 pályázatot a megyei önkormányzat javaslatára a Nők a Balatonért Egyesület, illetve a Balatoni Szövetség együtt szervezte meg a miniszterelnökség anyagi támogatásával, az eredményhirdetést pedig idén október végén tartották a Tihanyi Bencés Apátságban.

A díjnyertes épületeket bemutató vándorkiállítás csütörtökön indult útjára, első állomása a megyeháza Szent István Termének folyosója. A látványos épületeket bemutató kiállítást a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, Polgárdy Imre nyitotta meg, aki elmondta, a kezdeményezést három pillérre alapozták. Első céljuk az volt, hogy a közelmúltban elkészült épületeknek nemes versengési lehetőséget teremtsenek, ahová az épületek tervezői nevezhetik alkotásaikat. Másrészt a pályaműveket szakmai zsűri értékelje, melyben helyet kapnak a három balatoni megye építészkamarái, továbbá a minőségi építészetet népszerűsítő példákat mutathassanak be a közönségnek.

– Úgy gondolom, mind a három cél teljesült, az előzmények nélküli, első alkalommal meghirdetett építészeti díjpályázatra összesen tizenkilenc nevezés érkezett a három balatoni megyéből – hangsúlyozta Polgárdy Imre.

A közgyűlés elnöke hozzátette, örömteli, hogy a három nyertes alkotás között két Veszprém megyei épület is található (a középület kategória nyertese az alsóörsi Marina kikötőépület és hotel, a lakóépület kategória nyertese pedig a dörgicsei Portushome lett), míg a három különdíjból ugyancsak kettőt szintén Veszprém megyei épületnek ítéltek oda (a Balatoni Szövetség különdíját a csopaki Schieszl pince gazdasági épülete, a Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját a tihanyi vitorlásiskola érdemelte ki).

A bemutatott munkák a megyeházán december 13. és január 4. között tekinthetők meg.