Diákmunka: több ezer fiatalt várnak a Balatonhoz (sonline.hu)

Már most roham van a diákmunkaerő-közvetítőknél pedig még másfél hónap van hátra a szünidőig. A diákok minél előbb szeretnék bebiztosítani maguknak a jobb szabadtéri munkákat. Van is kereslet irántuk, hiszen több ezer fiatal munkájára szímítanak a balatoni strandokon, kereskedelemben, vendéglátóiparban.

Egyre többet hirdetnek: strandfelügyelőket, úszómestereket keresnek a Balaton-partra, de a somogyi fürdőkben is több tucat diákot foglalkoztatnának a nyáron. A tanórák után, délutánonként már most egyre többen keresik fel a diákmunkaerő-közvetítőket. – Úgy tervezem, hogy egész nyáron dolgozom – mondta Nagy Petra a Kaposvári Egyetemen hallgatója. – Legszívesebben a Balaton-parton vállalnék munkát azért, mert így egyben a nyaralást is megoldanám. Érdekel a strandfelügyelői állás, de a vendéglátásban is szívesen dolgoznék. Azért is jó a vízparton munkát vállalni, mert ez a pénzkereset mellett egyfajta szórakozás is. Ráadásul jó lesz majd együtt lenni esténként a többi fiatallal.

A diákmunkaerő-közvetítők szerint már nem a gyári – szalag mellett vagy raktárban – végzendő munkákat keresik a fiatalok. Egyre népszerűbbek azok az állások, ahol a szabadban lehet dolgozni. – Nagyon sok állást tudunk ajánlani Somogy megye különböző fürdőibe. Medenceőröket, csúszdafelügyelőket, uszodamestereket keresnek. Van olyan állás, amelyiknek a betöltéséhez feltétel az úszómesteri papír, így a jól úszó fiataloknak tanfolyamot is biztosítunk. Ezzel a papírral még jobb óradíjat lehet elérni – mondta Dakó Roland, a Meló-Diák régióvezetője. Hozzátette: a Balatonhoz is több ezer diákmunkást várnak. A strandokon kívül a kereskedelemben és a vendéglátóiparban foglalkoztatnák őket a szezonban. A felszolgálókon és konyhai kisegítőkön kívül a balatoni hotelek animátorokat, recepciósokat is keresnek. Ezek többségében szállást is tudnak biztosítani.

 

Főként vízpartok közelében keresnek munkát a fiatalok

– Sok vízimentőt keresünk a Balaton egészére. Akár 100 fiatalnak is tudnánk munkát biztosítani a szezonra – mondta Walter-Pécsi Szilvia, a Pannon Work Iskolaszövetkezet irodavezetője. – Az állás betöltésének feltétele a megfelelő úszni tudás. Egy OKJ-s vízimentő tanfolyamot is el kell végezni, ez azonban ingyenes a fiataloknak. Ezen kívül a már megszokott árufeltöltői, csomagolói munkakörbe is várjuk a diákokat – sorolta a nyári lehetőségeket. Hozzátette: a hozzájuk érkező fiatalok általában egy hónapot dolgoznának, hogy maradjon idő pihenésre, szórakozásra is.
A Kaposvári Virágfürdő a nyári szezonban csaknem 50 diáknak ad munkát. – A nyári szabadtéri strandunk csak 3 hónapig, szezonálisan üzemel, ezért várjuk a fiatalokat júniustól-augusztus végéig. Mivel szinte lehetetlenség ekkora mennyiségű állandó munkavállalót alkalmazni, ezért fontosak számunkra a diákok – árulta el Danso-Löffler Zita a Kaposvári Élmény-és Gyógyfürdő Nonprofit Kft. ügyvezetője.
A fiatalokat általában hétszázharminc és ezer forint közötti órabérért foglalkoztatják beosztástól és a szakképesítéstől függően. Egyes munkaterületeken és a Balaton-parton azonban ennél jóval többet is kaphatnak.