Demográfiai válság – saját utcát kapnának a fiatalok Balatonszentgyörgyön (sonline.hu)

A Balatonszentgyörgyre betelepülők között előfordulnak szép számmal fiatalok is. Új házasok, kisgyermekes szülők a somogyi háttértelepülésekről vagy nagyobb távolságról az Alföldről, akár északkelet Magyarországról is érkeztek Balatonszentgyörgyre. Az öregedő településszerkezetet befolyásolja a külföldiek jelenléte, a német, angol, holland családok megjelenése, mert ők jellemzően korosabbak, ezért rontják a település korfáját. 

 

Nemrég vizsgáltam meg a statisztikáinkat, és ezek szerint a 60 év feletti korosztály 38 százalékát adja a lakosságnak – mondta el a sonline.hu-nak  Farkas László Nándor, Balatonszentgyörgy polgármestere.

A tervezett intézkedéseinkkel enyhítenénk a helyzeten. Az új ciklusban új utcát nyitnánk, ahol kizárólag fiataloknak kedvezményes telkeket biztosítanánk. Az odavezető utat már megépítettük, de még külterület, ám hamarosan belterületbe vonhatjuk az érintett területet a rendezési terv alapján – tette hozzá a polgármester.

Nem újkeletű a probléma, mert a balatoni lakosság idősödése évtizedek óta tart, de csak most vesszük észre, mert fáziskésésben vagyunk – fogalmazott Lombár Gábor, a Balaton Szövetség elnöke. Visszaemlékezett arra, hogy már évtizedekkel ezelőtt tapasztalható volt, hogy aki nyugdíjba ment, és megtehette, odaadta a gyerekeinek a lakását, ahol addig élt, és a Balatonnál telepedett le. Sokáig így növekedett a tónál élők száma.

Szívesen látjuk az idősebbeket, de el kell mondani, hogy hozzák magukkal a szociális és egészségügyi problémáikat is – mondta Lombár Gábor.  Nagyobb gondnak látom, hogy azért nem tudnak a fiatalok helyben maradni, mert nincs pénzük házvásárlásra, miután az ingatlanárak elszabadultak a Balatonnál. Sok tízmillió forint egy üres telek ára. Komplex megoldás kellene a problémára, a területfejlesztési miniszter szolgálati lakásokkal segítené a fiatalok helyben maradását, de szerintem ez csak részben jelenthet megoldást – tette hozzá a Balaton Szövetség elnöke.

Balatonmáriafürdőre szintén sok idős költözött az utóbbi években, az idegenforgalmi szezonban sokan kiadják a nyaralójukat, és abból élnek. Galácz György, Balatonmáriafürdő októberben leköszönő polgármestere abban látja a probléma gyökerét, hogy a tóparti településeken nincs ipari környezet, ahol nagy létszámban el tudnának helyezkedni a fiatalok. Ugyanis kimondottan a vendéglátásra és állami feladatok ellátására korlátozódik a balatoni térség városaiban a munkalehetőségek száma. A munkahelyek teremtését olyan feladatnak tartja, ami az egész balatoni régió fejlesztésében lehetne megoldás.