Dél-balatoni e-töltő állomások: terjed a villanymotoros, de még nem népautó (sonline.hu)

Töretlenül haladnak hódító útjukon a nulla emissziós autók. A villanymotoros kocsik ma már szinte bárhol felbukkannak, ha jobban figyelünk. Ahol átadnak egy új töltőoszlopot, ott hamarosan megnő a közlekedő villanyautók száma. A Balaton déli partján is található már töltőoszlop Zamárdiban, Fonyódon, Balatonlellén, Balatonszemesen, Balatonfenyvesen, Balatonföldváron, Szántódon és Siófokon kettő is.


Kaposváron már öt, Nagyatádon további egy ilyen töltőállomás várja az elektromos autókat Somogyban.

Györki Béla már három és fél éve jár egy zöld rendszámos személyautóval, azt mondja, nagyszerű választás volt. – A költségek hosszú távú megtérülése miatt választottam ezt a típusú autót és a környezetvédelmi szempontok miatt is – mondta el kérdésünkre Györki Béla somogyjádi vállalkozó. – A szó szoros értelmében örültem annak, hogy kiszállok egy dízel füstös autóból és beülök egy teljesen környezetbarát kocsiba. Az érzés is más, mintha téglaházból faházba költözne át az ember.

Hozzátette: a jármű fenntartása töredéke egy hagyományoshoz képest. – 150 kilométert megy egy töltéssel – magyarázta Györki Béla. – Otthon este rácsatlakoztatom a 220-ra és reggel lehúzom róla. Gyakorlatilag 2 forint 50 fillér egy kilométer, ebben benne van minden. Én naponta 150 kilométert megyek vele, ez olyan 3-400 forintból kijön.
A somogyjádi vállalkozó elmondta: nagy előrelépés, hogy Kaposváron egyre több töltő van. Ugyan ő ritkán tankol ezeken a helyeken, de eddig még sosem kellett várakoznia.

A töltők száma a jövőben tovább fog növekedni, mondta kérdésünkre Máté Márton, az Autó Máté Kft. tulajdonosa. – Mindhárom telephelyünkön tervezünk mi is töltőket telepíteni – mondta a szakember. – A szakma 2020-22-re vár egy nagyobb robbanást elektromos autó eladásban. Jelenleg, ugyan növekedett a forgalomba helyezések száma, de ez még mindig kevés.
Hozzátette: a Peugeot és a Ford is úgy értékesíti az idei évtől az elektromos autókat, mint a hagyományos benzin vagy dízel kocsikat. Tehát, ha bemegy a vásárló a szalonba, ott megnézheti milyen egy ilyen autó, és nem lesz hosszadalmas procedúra a vásárlás sem.

Tavaly tizenegy zöld rendszámot adott ki a Somogy Megyei Kormányhivatal, s ez a szám egy évvel korábban is hasonlóan alakult. Tehát az elmúlt években nem volt emelkedés a megyében. A szakemberek szerint a túl bonyolult pályázati rendszer és a kevés töltőoszlop gátolta az eladások növekedését. Ám szemmel láthatóan utóbbiak szaporodnak, s jelentősen átalakította a kormány az elektromos hajtású autók vásárlásának támogatását.

Ezekkel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Györki Béla szerint nem fair, hogy a hibrid autók is kaphatnak zöld rendszámok. – Amit irritálónak tartok, hogy ha valaki zöld rendszámmal közlekedik és leelőz füstölő kipufogóval – mondta az elektromos autó tulajdonos vállalkozó. – Sajnos jelenleg a nem teljesen emissziómentes, hibrid autók is kaphatnak zöld rendszámot Magyarországon. Szerintem zöld rendszámot csak zöld autónak lenne szabad adni és kitalálni egy sárga, vagy narancs rendszámot a hibrideknek – írja a sonline.hu.