Csukatilalom a Balatonon (sonline.hu)

Február elsejétől, a ragadozó halra a Balatonon sem lehet horgászni. Más halfajokból viszont bőséges kínálat van a tóban, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. például pontyból is a kötelező kvótán felül teljesítette a telepítési kötelezettségét 2020-ban – írja a sonline.hu.


Tilos csukára horgászni a Balatonon, a fogási tilalom április végéig tart. – A csuka szaporodási ideje az év tél végi, kora tavaszi időszakára esik, a tilalom a sikeres szaporulat védelmét szolgálja – mondta Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője.

Hozzátette: a tavaszi hónapokban tógazdaságaikban mesterségesen is szaporítják a csukát, hogy a természetes szaporulatra telepítésekkel is rásegíthessenek. Ugyan a csukára tilalom van, de mellette számos halfajra szabad horgászni a Balatonban. A halgazdálkodási társaság 2020-ban február végétől december közepéig szervezte meg a balatoni és kis-balatoni haltelepítéseket. – 106 fuvarral, összesen 11 256 kilométert megtéve 33 helyszínen végeztünk haltelepítést – mondta Nagy Gábor. – 2–3 nyaras pontyból 300 ezer kiló az éves telepítési kötelezettségünk, de tavaly túlszárnyaltuk a 337 151 kilós mennyiséggel.
Egy és kétnyaras süllőből 2020-ban 3038 kilogrammot telepítettek, az előnevelt csukából pedig 252 ezer darabot. Balinból, kősüllőből és compóból, sőt menyhalból is bőven került a Balatonba.

Vizsgázni lehet, versenyezni nem
A Magyar Országos Horgász Szövetség tájékoztatása szerint továbbra sem szabad este 8 és reggel 5 között horgászni, illetve március 1-ig horgászversenyt sem lehet rendezni, azonban a Mohosz által meghatározott keretek között már van lehetőség horgászvizsgát tartani, ez utóbbi könnyebbségnek számít. A részletekről a társaság oldalán érhető el hivatalos tájékoztató.