Csopaki, paloznaki borászatok ősszel is nyitva! (balaton.vehir.hu)

Szüret idején sokan kirándulnak a balatoni hegyekben, jóféle borokra szomjazva. A Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület körképében összefoglalta a térségében, Csopakon, Paloznakon és Alsóörsön működő borászatok, vendéglők kínálatát, őszi nyitvatartását.

 

Csopak környékének leghíresebb fehér borásza, Jásdi István a pince és borterasz mellett egy vinotékát is működtet egész évben (csak karácsonykor és január első napjaiban zárnak be). A Jásdi Vinotéka a 71-es út mellett az őszi-téli idényben hétfőtől szombatig 10-18 óráig tart nyitva, vasárnap 13-18 óráig. Kiválóan alkalmas palackozott borok vásárlására, de békés pihenésre, üldögélésre is ajánlható akár baráti társaságoknak is, hiszen a jó bor mellé zsíros kenyeret, kávét, teát esetleg pálinkát is kínálnak a megfáradt utasoknak.

Fent a hegyen a Jásdi Pince és Borterasz a borkóstolás helyszíne a felújított Ranolder–ház panorámájával. Ide érdemes előre bejelentkezni, helyet foglalni (telefonszám: 30-733-0113). Nyitva tartás: hétfőtől-péntekig 14-20 óráig (kedd szünnap), szombat-vasárnap 12-20 óráig.

A csopaki Márga Bisztró és Szent Donát Pincészet teraszáról a kiváló borok mellett a világ egyik legcsodálatosabb panorámáját is lehet élvezni. A pincészetnek a település környékén túl Tihanyban valamint a Káli-medencében, a Fekete-hegyen vannak területei. Csak saját szőlőt dolgoznak fel, a borkészítés minden mozzanata a csopaki birtokon történik. Évente 25-30 ezer bort palackoznak. A birtokon regionális gourmet konyhát vivő éttermet is működtetnek. Kovács Tamás tulajdonos úgy fogalmaz a honlapjukon: „a borvidék legnemesebb hagyományaira alapozva egyedi, izgalmas, a termőhely karakterét hűen tükröző borokat” termelnek.

A Márga Bisztró szeptemberben minden nap nyitva van 12-22 óráig. Október elsejétől kedd és szerda szünnap. Ahogy a Márga Bisztróba, úgy a Szent Donát Pincészetbe is érdemes telefonon előre bejelentkezni, de száraz torokkal nem megy el vendég a Szent Donát birtokról. Naponta 14-től 22 óráig mindenképpen megkóstolhatják a pincészet borait. (Telefonszámok: Márga 20-928-1181, Szent Donát 20-352-5560).

A csopaki Petrányi Pincészet nemzetközi versenyeken is megméretett és díjazott boraival , valamint hideg és meleg konyhával is fogadja a vendégeket szeptemberben csütörtöktől vasárnapig 12-21 óráig. Csütörtökön 14-21 óráig. Újdonságok is szerepelnek az őszi menüben. Nagyobb csoportoknak érdemes előre bejelentkezni, de kisebb társaságoknak bármikor van hely. (Telefon: 30-515-7953).

A csopaki Söptei Pincészet és Étterem teraszáról is csodálatos a kilátás, ugyanakkor oldottan családias a hangulat az öreg fák alatt, szőlőkkel körülvéve. A konyha stílusa hagyományos és modern ötvözése, egyedi, a helybeli idényjellegű étkeken alapul. Mindehhez társulnak a kiváló borok, amelyek nemzetközi versenyeken is fényesen szerepelnek. A Söptei Pincészet és Étterem naponta 11-23 óráig van nyitva ősszel is. Szünnap: hétfő.

Az innovatív konyhájával és innovatív programjaival pillanatok alatt népszerűvé vált a paloznaki Homola Pincészet és Borterasz szerda kivételével minden nap nyitva tart 12-20 óráig. Csoportoknak érdemes előre helyet foglalni a 70-431-2050-es telefonszámon. A Paloznak központjában található Sáfránkert vendéglőjük 11-23 óráig tart nyitva. Kedd és szerda szünnap. Ez az a hely, ahol „a szürkemarha rostélyos és a kacsa egyenesen a vágóhídról érkezik, a pisztráng tapolcai, a fűszerek pedig a saját fűszerkertből származnak”.

A Papa Borozója Paloznakon kicsit visszaröpít bennünket az időben: szerethető, otthonos környezetben, kint a szőlőskertben kóstolhatunk finom termelői bort Klárikánál és ha megtetszik, vehetünk, vihetünk is haza belőle.

A Carpaccio étterem a hosszútávfutó Kárpáti Zsolt tulajdonos és főszakács álma. Olasz mintára, magyar szívvel létrehozta az alsóörsi Szent István utcában a maga kis Itáliáját és azt a fajta mediterrán konyhát, amit ma már csak nemes egyszerűséggel a „kárpácsós” jelzővel illetnek. A Carpaccio ősszel is minden nap 12-22 óráig várja vendégeit!

Az eredeti cikk itt olvasható.