Csopaki kikötő: a település nem tudott élni, az állam nem élt az elővásárlási jogával

Miután kiderült, hogy az árverésre bocsátott csopaki közforgalmú kikötő ügyében se Csopak, se a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nem él az elővásárlási jogával, napvilágra kerülhetett, hogy az októberben 17-szeres árat ígérő, nyertes licitáló a Sápi Major Kft. volt. A cég tulajdonosa még nem kereste meg az önkormányzatot, hogy egyeztessen jövőbeni terveiről.

Ambrus Tibor, Csopak polgármestere a hirbalaton.hu-nak azt nyilatkozta, a kikötő mólószárnya a közforgalom elől nem zárható el, a hozzátartozó terület pedig továbbra is közparkként üzemel. Amíg ez így marad, addig nincs is dolga az önkormányzatnak az új tulajdonossal – tette hozzá.

„Még nem ismerjük az új tulajdonos szándékait, de reméljük a közpark és a vízhez jutás szabad lehetősége továbbra is megmarad, valamint a turistahajók továbbra is kiköthetnek majd a kikötőben” – fogalmazott a polgármester.

Mint ismert, a tavaly többségi állami tulajdonba került Balatoni Hajózási Zrt. új vezetése úgy döntött, eladja Csopak közforgalmú kikötőjét. Az októberben záruló árverésen az értékbecslésen alapuló, 52,3 millió forintos kikiáltási ár 17-szeresét ígérte az  a győztes licitáló, akinek kilétét eddig homály fedte.

A kevés szabad vízparti résszel rendelkező Csopak önkormányzatának nem maradt esélye élni az elővásárlási jogával, hiszen az éves költségvetésével közel megegyező összeg, 890 millió forint lett a liciten a vételár. Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke korában azt nyilatkozta, az 50 méternyi partszakasszal, közparkkal és egy mólóval rendelkező csopaki kikötő köztulajdonban maradása a régió és a magyar turizmus hosszú távú érdeke. Ezért, ha már „sajnálatosan árverezésig jutott az ügy”, az államnak kellene élnie az elővásárlási jogával. A múlt héten kiderült, hogy ez nem történt meg.

Csopak közforgalmú kikötőjének új tulajdonosa ezzel – a vételár kifizetése esetén – a liciten legtöbbet ígérő, sajtóhírek szerint Abronits Róbert érdekeltségébe tartozó Sápi Major Kft. lett, amelyet 2013-ban, Lábatlanban jegyeztek be, egy Dunapart hrsz.-on. A növénytermesztéssel foglalkozó társaság 3 millió forintos jegyzett tőkével rendelkezik, tavaly 79 millió forintos árbevételt ért el. Címe megegyezik az autópálya építéssel foglalkozó Dömper Kft.-jével, amely vállalkozás teljesítménye tavaly megduplázódott – a hirbalaton.hu értesülései és céginformációs adatok szerint.