Csopak profitált az orkán erejű szélből

Az orkán erejű szél sok felé kárt okozott, Csopaknak viszont biztosította a Balaton-partra jutást – olvasható a Kerekedi-öbölért, Csopakért! nevű Facebook oldalon, ahol fotók kezdtek megjelenni a ledöntött kerítésről, ami eddig elzárta a helyiek elől a lejutást a mólójukra. Mint arról korábban hírt adtunk, lezárta, és többszöri felszólításra sem nyitotta meg Csopak mólóját az új tulajdonos, aki tavaly azzal a feltétellel vette meg a volt Bahart-kikötőt, hogy annak mólóját nem zárhatja el a közforgalom elől. „Azzal a jogi kiskapuval élt, hogy építési területté nyilvánítás esetén ezt megteheti, holott nincs jele hónapok óta semmiféle építkezésnek” – nyilatkozta nyár végén a polgármester.

Friss fotó a szél által ledöntött kerítésről (Forrás: Facebook)

Olvasói fotó arról, amikor állt a kerítés a tiltó táblákkal , és nem vágták ki a tujákat

Másik fotó az orkán erejű szél által ledöntött kerítésről (Forrás: Facebook)

Mint arról korában beszámoltunk,  az állami többségi tulajdonba került Balatoni Hajózási Zrt. eladta Csopak volt közforgalmú kikötőjét a hozzátartozó 2800 négyzetméternyi közparkkal. A Dömper Kft.-t is birtokló Abronits Róbert érdekeltségébe tartozó Sápi Major Kft. a kikiáltási ár 17-szereséért, 890 millió forintért vette meg az ingatlant, majd fakivágásba kezdett. „Minden fakivágási kérelmét megindokolta hivatalos szakértői véleményekkel a magánterületté vált ingatlanán, ami ellen nem sokat tehettünk. Mivel nyáron, illetve a vegetációs időszakban tilos a településen a fakivágás, az utolsó, óriási jegenyefa kivágását most szeptemberben kezdte meg a tulajdonos egy darugéppel” – nyilatkozta korábban Ambrus Tibor polgármester a hirbalaton.hu-nak.

 A helyi ellenállás jeleként nyáron valakik ezt a feliratot erősítették a lezárt móló-lejárat előtti villanyoszlopra, ami nem sok ideig maradhatott ott (olvasói fotó)