Csontvázak Füreden (balatonfured.hu)

Középkori temetkezési helyre leltek az egykori zsinagóga műemléki épületének felújításakor Balatonfüreden. Az ásatások során az emberi csontvázak mellett egy-egy használati tárgy is előkerült.

Régészeti felügyelet mellett kezdődött meg az egykori zsinagóga felújítása, a földmunkák során kerültek elő az emberi csontok, némelyik alig hatvan centi mélyen volt a földben.
– A talált csontok antropológiai vizsgálata után lehet majd igazán pontos információkat mondani, de annyi biztos, hogy a középkori temető maradványaira leltünk.  Egyelőre az egykori templom keleti, déli és északi oldalán találtunk csontokat, vélhetően a temető körbevette a templomot. A csontok mellett feltártunk egy 13. századból való pénzérmét, egy gyűrűt, egy sarkantyú töredéket és sírboltozatot is – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Nagy Szabolcs Balázs, a Laczkó Dezső Múzeum régésze.

A szakember hozzátette: nem ismert az egykori középkori templom pontos elhelyezkedése és mérete sem, az eddigi munkálatok alapján azonban az valószínűsíthető, hogy a jelenlegi épületnél kisebb területet foglalt el.
– A nagy becsben tartottakat a templomban temették el, így várhatóan a templom alatt is találunk majd csontokat – mondta Nagy Szabolcs Balázs.

A régészeti leletek feltárása nem akadályozza a megkezdett beruházást, az a tervek szerint halad, az átadó májusra várható.

(19:30)