Csónakkikötő és vízi sétány – fejlesztések Csopakon (veol.hu)

102 millió forintos pályázati támogatással készült el az Örkény István sétány nádas felőli végén az új csónakkikötő. A beruházás első ütemében egy 80 méter hosszú bejáró készül három állással.

A Balatonba mélyen benyúló stég készülhet még a jövőben, azonban ahhoz még kell legalább 150 millió forint támogatás. A stégről ágazik le majd az 50 férőhelyes kikötő. A mostanra elkészült első ütemet hamarosan megnyitják, bárki elérheti a nyílt vizet a stégről, azonban a bejáró egyelőre még víz alatt van, feltöltés szükséges – mondta a veol.hu-nak Kalauz Lajos, a Csopak–Paloznak Horgászegyesület titkára.

A stégsétány burkolatát tartó, öles cölöpök már a helyükön vannak. A fejlesztés révén bárki számára lehetővé válik a vízpart és a nádas közvetlen, akadálymentes megközelítése. A kikapcsolódni és sétálni vágyó helyiek és turisták számára nyitott bejáró felől és a stégsétányról egészen a Tihany és Füred közötti Hajógyári-öbölig elnyúló, szemet gyönyörködtető körpanoráma tárul majd az odaérkezők elé.

Az év 365 napján, a nyilvánosság számára is nyitott, szabadon megközelíthető vízi sétány építését támogató projekt keretében megújul a csopaki horgásztanya belső tere is, a Csopaki Üdülőfaluban pedig elkészül öt elektromoskerékpár-töltő állomás. A beruházás révén vízi biztonsági felszerelésekkel, mellényekkel, bérelhető horgászcsónakkal, csónakszállító utánfutóval bővülnek a horgászok számára elérhető szolgáltatások. A Csopakra érkező vendégek és az ott élők jólétét és kikapcsolódását hivatott szolgálni a fejlesztés többi eleme is. Kerti pihenő épül, szelektív hulladékgyűjtők létesülnek. A projekt során elkészülő, a Balaton élővilágát bemutató vitrinek, valamint az  információs táblák izgalmas tartalmai a tervek szerint a balatoni halászat és horgászat múltjába és jelenébe nyújtanak majd betekintést az odalátogatók és a helyiek számára egyaránt.